Polio virüsü nedir?

İçindekiler:

  1. Polio virüsü nedir?
  2. Poliomyelit hastalığı tipleri nelerdir?
  3. Çoçuk felci aşısı nasıl bulundu?
  4. Çocuk felcine neden olan nedir?
  5. Çocuk felci ne zaman yapılmalı?
  6. Poliomyelit ne zaman görülür?
  7. Çoçuk felci aşısı ne zaman?
  8. Poliovirus nereyi tutar?
  9. Çocuk felci Türkiyede var mı?
  10. Çocuk felcine neden olan virus?
  11. Çocuk felci ne zaman yapılır?
  12. Çoçuk felci aşısı türkiyeye ne zaman geldi?
  13. Hepatit A hastalığı nedir?
  14. Oral polio aşısı neden yapılır?

Polio virüsü nedir?

Çocuk felci (Poliomyelit), özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren bir virüsün (Polio virus) yol açtığı bulaşıcı enfeksiyondur.

Poliomyelit hastalığı tipleri nelerdir?

Poliomiyelit, üç tip enterovirüs (poliovirus tip 1, 2 ve 3) kaynaklı bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Poliomiyelit aynı zamanda "çocuk felci" olarak da bilinir, çünkü genellikle küçük çocuklarda ve çocuklarda felce neden olur.

Çoçuk felci aşısı nasıl bulundu?

Salk, salgından iki yıl sonra formaldehitle öldürülmüş virüsten aşı elde etmeyi başardı. İlk olarak kendi karısı ve üç çocuğunu medya önünde aşıladı. Ardından 19 yıllarında yapılan geniş çapta tecrübeler, aşının çocuk felcine etkili olduğunu kesin olarak gösterdi.

Çocuk felcine neden olan nedir?

Çocuk felci (poliomyelit) poliovirüs denen bir virüsün sinir sistemine saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Çocuk felcini en fazla geçirme tehdidi altında olan yaş grubu 5 yaşından küçük çocuklardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her 200 çocuk felci enfeksiyonundan 1'i kalıcı felce neden olmaktadır.

Çocuk felci ne zaman yapılmalı?

İnaktif Çocuk Felci aşısı (İPA) ise, 2.ayını, 4.ayını, 6.ayını ve 18.ayını tamamlayan bebeklere toplam 4 defa olmak üzere beşli karma aşı içerisinde koldan kas içi uygulanmaktadır.

Poliomyelit ne zaman görülür?

Genellikle 15 yaşından küçüklerde görülmekle beraber, nadir olarak 15 yaşının üzerindeki bireylerde de görülen, bacaklarda ve daha az kollarda felce neden olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Çoçuk felci aşısı ne zaman?

Polio aşısı; İki şekilde bulunmaktadır, endemik olan ve halen vakaların görüldüğü ülkelerde ağızdan OPV (canlı aşı-damla şeklinde) olarak uygulanır. Ülkemizde de 6. ay ve 18. ay sonunda aile sağlığı merkezlerinde uygulanmaktadır. Diğer aşı IPV denilen inaktif (ölü) aşıdır.

Poliovirus nereyi tutar?

Virüs vücuda ağız yolu ile girer. Boğazda ve sindirim sisteminde çoğalarak vücuda yayılır. Boğazda yerleşir ve dışkıda bulunur. Dışkı ile virüsün vücuttan atılımı haftalarca sürer (10 hafta).

Çocuk felci Türkiyede var mı?

Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır. 17 yıldan beri çocuk felci vakamız bulunmamaktadır.

Çocuk felcine neden olan virus?

Çocuk felci (poliomyelit) poliovirüs denen bir virüsün sinir sistemine saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Çocuk felcini en fazla geçirme tehdidi altında olan yaş grubu 5 yaşından küçük çocuklardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her 200 çocuk felci enfeksiyonundan 1'i kalıcı felce neden olmaktadır.

Çocuk felci ne zaman yapılır?

Akut enfeksiyon döneminden 15 ila 40 yıl sonra ortaya çıkar. Çocuk felci sendromunun (PPS) ortak belirtileri şunlardır: İlerleyici kas ve eklem zayıflığı: Tek taraflı ya da parçalı şekilde gözlenebilir.

Çoçuk felci aşısı türkiyeye ne zaman geldi?

Çocuk felci vakasının son olarak 1998 yılında görüldüğü Türkiye'de 1963 yılında beri düzenli olarak aşı yapılıyor.

Hepatit A hastalığı nedir?

Hepatit A hastalığı, Hepatit A virüsünün neden olduğu, karaciğeri tutan ve sarılıkla karakterize bir enfeksiyon hastalığıdır. Dışkı ile yayıldığı için temiz olmayan su kaynakları ve bu sularla yıkanmış gıdalar virüsün yayılması için büyük risk oluşturur. Bu nedenle hijyen, hastalığa karşı korunmada büyük etkendir.

Oral polio aşısı neden yapılır?

Canlı oral polio aşısı (OPV) ve inaktive polio aşısı (IPV), vahşi çocuk felci virüsünün yok edilmesini sağlamak için kullanılan araçlardır. OPV nadiren felce neden olabileceğinden ve geri dönen çocuk felci virüsleri oluşturabileceğinden, çocuk felci virüsünün yok edilmesi için IPV'nin OPV'nin yerini alması mümkündür.