1982 Anayasasında tutuklular oy kullanabilir mi?

İçindekiler:

  1. 1982 Anayasasında tutuklular oy kullanabilir mi?
  2. Tutuklu kısıtlanır mı?
  3. Cezaevindeki tutuklular oy kullanabilir mi?
  4. 1982 Anayasasına göre yerel seçimler kaç yılda bir yapılır?
  5. Hükümlü sigortalı olabilir mi?
  6. Hangi hükümlüler oy kullanamaz?
  7. Hangisi seçimlerde oy kullanabilir?
  8. Bireysel oy ilkesi nedir?

1982 Anayasasında tutuklular oy kullanabilir mi?

Türkiye'de ise 1982 Anayasasının 67. maddesinin beşinci fıkrası gereğince taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç, ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin oy kullanması mümkün değildir. Ancak ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan tutuklular oy kullanabilirler7.

Tutuklu kısıtlanır mı?

Tutuklu, soruşturma veya kovuşturma aşamasında kaçma veya delilleri karatma şüphesi vb. nedenlerle tutuklanarak hürriyeti kısıtlanan kişidir. Hükümlü, ceza yargılaması neticesinde hakkında verilen mahkumiyet hükmü kesinleşen kişidir.

Cezaevindeki tutuklular oy kullanabilir mi?

Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.

1982 Anayasasına göre yerel seçimler kaç yılda bir yapılır?

TBMM seçimleri dört yılda bir yerine, 5 yılda bir cumhurbaşkanı seçimiyle aynı gün yapılacak.

Hükümlü sigortalı olabilir mi?

Buna göre, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular, iş kazası, meslek hastalığı ve analık sigortası kolları bakımından sigortalı sayılmakta ve bunlar 4/a sigortalısı kabul edilmektedirler.

Hangi hükümlüler oy kullanamaz?

Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.

Hangisi seçimlerde oy kullanabilir?

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili genel seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir (298/6).

Bireysel oy ilkesi nedir?

Bu ilkeleri kısaca şöyle açıklayabiliriz: serbest oy veya seçimlerin serbestliği ilkesi, oy verecek kişinin her türlü baskı ve etkiden uzak olarak özgürce oy vermesidir; eşitlik ilkesi, herkesin yalnızca bir oya sahip olması; gizlilik ilkesi, oy vermenin gizli olması; tek dereceli seçim veya doğrudan oy ilkesi, ...