Nükleik asitlerin yapısında kaç çeşit organik baz bulunur?

İçindekiler:

  1. Nükleik asitlerin yapısında kaç çeşit organik baz bulunur?
  2. Nükleik asitlerin yapısında hangi moleküller bulunur?
  3. Nükleik asitler nelerdir?
  4. Nükleik asitlerin en küçük yapı birimi nedir?
  5. Lizozom kimde bulunur?

Nükleik asitlerin yapısında kaç çeşit organik baz bulunur?

-Yapılarında organik yapıda olan adenin, urasil, guanin sitozin bazları ile riboz şekeri, inorganik yapıda olan fosfat (fosforik asit) bulunur.

Nükleik asitlerin yapısında hangi moleküller bulunur?

Nükleik asitlerin yapısına katılan nükleotidler iki çeşittir. Bunlar, DNA moleküllerinin yapı taşları olan deoksiribonükleotidler ve RNA'nın yapı taşları olan ribonükleotidler'dir. Nükleotidlerin, dolayısı ile nükleik asitlerin yapısında iki tip pentoz şeker bulunur.

Nükleik asitler nelerdir?

Nükleik asitler, bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan, nükleotid birimlerden oluşmuş polimerlerdir. En yaygın nükleik asitler deoksiribonükleik asit (DNA) ve ribonükleik asit (RNA)'dır.

Nükleik asitlerin en küçük yapı birimi nedir?

Nükleotidlerin fosfodiester köprüleri ile birleşmesinden nükleik asitler meydana gelir. Nükleik asitlerin monomerik birimleri olan nükleotidler, DNA nın yapısında deoksiribonükleotidler, RNA nın yapısında ise ribonükleotidler olarak bulunur.

Lizozom kimde bulunur?

Lizozom, alyuvarlar hariç bütün hayvansal hücrelerde, sıvı ortamda yaşayan tek hücreli canlılarda (amip, paramesyum gibi) bulunur. Etrafı tek katlı zarla çevrili olan lizozomların içerisinde protein, karbonhidrat ve lipit gibi molekülleri parçalayan sindirim enzimleri bulunur.