Gebelikte yapılan tarama testleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Gebelikte yapılan tarama testleri nelerdir?
  2. Gebelikte tarama testleri yapılmalı mı?
  3. Gebelikte tarama testleri ne zaman?
  4. Üçlü taramadan sonra hangi test yapılır?
  5. Ikili tarama testi zorunlu mu?

Gebelikte yapılan tarama testleri nelerdir?

GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ
  • Birinci Trimester Tarama Testi- İkili Kombine Test (ikili Test): ...
  • Üçlü Test (Triple Test): ...
  • Dörtlü Test: ...
  • NIPT testi:

Gebelikte tarama testleri yapılmalı mı?

Tarama testlerinin yapılması zorunlu olmasa da tüm gebelere önerilir. Testler sonucu riskli görülen her durum, gebeliğin sonlandırılmasını gerektirmez. Ancak doğum sonrası bebeğin tedavisine vakit kaybetmeden başlanması gerekir.

Gebelikte tarama testleri ne zaman?

Genel kabul gören uygulamalar içinde CVS 11-14. haftalarda, amniyosentez 15-20. haftalarda kordosentez ise 20. haftadan sonra yapılmaktadır. İkili tarama testi : 11 – 14. gebelik haftaları arasında yapılır. Anne kanında PAPP-A ve f β-HCG düzeylerinin, toplum ortalamasına göre olan farkı değerlendirilir ve rapor edilir.

Üçlü taramadan sonra hangi test yapılır?

Haftalar: Gebeliğin üçüncü 3 ayı “üçüncü trimester” olarak kabul ediliyor. 50 gr glukoz yükleme testi (şekerli su testi) bu haftalar arasında yapılır. Test sonucu 140'dan yüksek olursa 100 gr OGTT testi yapılmalıdır. Anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı varsa 28. haftada IDC (Indirekt Coombs Testi) yapılır.

Ikili tarama testi zorunlu mu?

İkili tarama testi hamileliğin 11–14'üncü haftaları arasında yapılan Down ve Edwards (trisomi 21 ve 18) sendromlarının taranmasında kullanılan bir tetkiktir. Bu sendromların taramasını onaylayan tüm hamilelerde ikili tarama testinin mutlaka uygulanması önerilmektedir.