1 kez sigara içmek bağımlılık yapar mı?

İçindekiler:

  1. 1 kez sigara içmek bağımlılık yapar mı?
  2. Sigara bağımlılığı nasıl oluşur?
  3. Sigaraya ne kadar sürede alışılır?
  4. 1 paket sigara ne kadar zarar verir?

1 kez sigara içmek bağımlılık yapar mı?

Tütün bağımlılığı üzerine yapılan geniş çaplı bir araştırma, "bir kez dahi sigara içen kişilerin yüzde 69'unun sigara kullanıcısına dönüştüğünü" ortaya koydu. Uzmanlara göre bu araştırma, "tütünün tek bir sigarada dahi bağımlılık kapasitesini" gösteriyor.

Sigara bağımlılığı nasıl oluşur?

Sigara içilmeye başladıktan 10 saniye sonra nikotin beyne ulaşıyor. Bu kadar hızlı bir şekilde beyne ulaşan nikotin hızlıca bağımlılığa dönüşebiliyor. Her yıl yaklaşık 35 milyon kişinin sigarayı bırakmak için çaba sarf ettiğine dikkat çeken uzmanlar bunlardan ancak 'unun başarılı olabildiğinin altını çiziyor.

Sigaraya ne kadar sürede alışılır?

Sigarayı bırakmaya çalışan tütün kullanıcıları için nikotin yoksunluğu belirtileri rahatsız edici ve stresli ancak geçicidir. Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.

1 paket sigara ne kadar zarar verir?

Araştırmaya önderlik eden Columbia Üniversitesinden Dr. Graham Barr, "Hava kirliliğine maruz kalmanın amfizeme yakalanma riskini belirgin şekilde artırdığını gördük. Bu, günde 1 paket sigara içmeye eş değer bir risk oluşturuyor ve vücuda 3 yıl ilave yaşlanmaya eş değer bir zarar veriyor." ifadesini kullandı.