Safra kesesi taşı ameliyat olmazsa ne olur?

İçindekiler:

  1. Safra kesesi taşı ameliyat olmazsa ne olur?
  2. Safradaki taş nasıl alınır?
  3. Safra kesesi taşı için ne yapılmalı?
  4. Safra kesesi taşı olanlar nelere dikkat etmeli?
  5. Safra kesesi taşı kendiliğinden erir mı?
  6. Safra kesesi taşı düşerse ne olur?

Safra kesesi taşı ameliyat olmazsa ne olur?

Büyük taşlar bası etkisiyle safra yollarına hasar verebilir. Büyük taşı olan hastalarda uzun vadede safra kesesi kanseri gelişme riskinin artar. Ameliyat olması gerektiği halde bunu erteleyen hastalarda tekrarlayan iltihap atakları yaşandıkca yapılacak ameliyatın zorluğu da artar.

Safradaki taş nasıl alınır?

ERCP yani safra taşlarının endoskopik tedavisi, safra yolundaki taşların ameliyatsız ve girişimsel olarak çıkarılması işlemidir. Taş çıkarmada, safra yolunun ağzını genişletmek için sfinkterotomi dediğimiz yöntemle safra yolunun barsağa bağlandığı kısımdaki sfinkter kesilir.

Safra kesesi taşı için ne yapılmalı?

Safra kesesi taşlarını ve neden oldukları komplikasyonları tedavi etmek için en sık kolesistektomi denilen bir yöntem uygulanır. Kolesistektomi yaygın olarak kullanılan cerrahi bir yöntemdir.

Safra kesesi taşı olanlar nelere dikkat etmeli?

Sakatatlar, yağlı etler, kavurmalar, sebze kızartmaları, kızartmalar, şarküteri ürünlerinden uzak durulması gerekiyor. Bitkisel yağlar bile safra kesesini zorlayabiliyor. Zeytinyağının da az tüketilmesinde fayda var. Gazlı içecekler de kasılmalara sebep olacağı için uzak durulmalıdır.

Safra kesesi taşı kendiliğinden erir mı?

Taş bazen küçükse kanaldan oniki parmak bağırsağına kendiliğinden geçebilir. Bu durumda safra yoluna müdahale edilmesine gerek kalınmadan sadece safra kesesinin alınması yeterli olur.

Safra kesesi taşı düşerse ne olur?

Safra kesesi taşlarının, ana safra kanalına düşüp tıkanmaya yol açtığı durumlarda da bulantı, kusma, karın ağrısı, titremeyle yükselen ateş, sarılık gelişebilir. Nadiren de taşların pankreas kanalına zarar vermesi sonucu akut pankreatit gelişebilir.