Eyyam ne demek?

İçindekiler:

  1. Eyyam ne demek?
  2. Eyyami biz ne demek?
  3. Eyyam osmanlica ne demek?
  4. Her ayın 13 14 15 günlerinde tutulan nafile oruç nedir?
  5. Şebab ne anlama gelir?
  6. Hurusan ne demek Osmanlıca?
  7. SEYL i Huruşan ne demek?
  8. Eyyam ı bahar ne demek?

Eyyam ne demek?

Çokluk anlamında kullanılan eyyam kelimesinin gününü gün eden kimse anlamı da vardır. Kelimenin bir diğer anlamı da kendi çıkarı uğruna güçlü olanları veyahut baskın olan düşünceyi destekleyen kimsedir.

Eyyami biz ne demek?

Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir (Buhârî, Savm, 60). Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir.

Eyyam osmanlica ne demek?

eyyam / eyyâm / اَيَّامْ / ایام (Tekili: Yevm) Devirler. Günler. Güç, iktidar, nüfuz.

Her ayın 13 14 15 günlerinde tutulan nafile oruç nedir?

Eyyam-ı Biyz orucunun bir diğer adıyla 'Aydınlık günler' olarak kaynaklarda geçmesinin sebebi; Hicrî ayların 13, 14 ve 15. gecelerinde Ay'ın her zamankinden daha net ve parlak görülmesidir. Efendimiz (SAV) de, her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir.

Şebab ne anlama gelir?

şebab / şebâb / شباب (Şebibe) Gençlik. Yiğit, civan. Gençler.

Hurusan ne demek Osmanlıca?

(ﺧﺮﻭﺷﺎﻥ) sıf. (Fars. ḫurūşіden “coşmak”tan ḫurūşān) Coşan, çağlayan: “Seyl-i hurûşan: Coşan sel.” Neden öyleyse mâtemlerle eyyâmın perîşandır / Niçin bir katrecik göğsünde bir umman hurûşandır (Mehmet Âkif).

SEYL i Huruşan ne demek?

Zamanın gürültü ve coşkunluklarının seli.

Eyyam ı bahar ne demek?

Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşer.