Emredici hukuk kuralı ne demek?

İçindekiler:

  1. Emredici hukuk kuralı ne demek?
  2. Hakimin hukuk yaratması nasıl olur?
  3. Ceza Hukukunda Hakimin takdir yetkisi var mı?
  4. Idari işlemin hangi öğesinde takdir yetkisi vardır?
  5. Memur ataması hangi idari işlemdir?

Emredici hukuk kuralı ne demek?

Emredici hukuk kuralları, aksine bir davranıs veya islem yapılması mümkün olmayan kurallardır. Kisiler veya islemin tarafları, kendi iradeleri ile emredici nitelik tasıyan hukuk kurallarını degistiremezler veya yok sayamazlar. ... Emredici hukuk kurallarının varolma sebebi, kamu düzeni ve kamu yararıdır.

Hakimin hukuk yaratması nasıl olur?

Hakimin Hukuk Yaratması: Ancak uygulanabilir bir örf adet hukuku kuralı bulamazsa ortaya bir hukuk boşluğu çıkacaktır. Bu durumda hakim kendisi kanun koyucu gibi davranarak bir kural koyar ve koyduğu bu kurala göre olayı çözümler. Buna “hakimin hukuk yaratması” denir.

Ceza Hukukunda Hakimin takdir yetkisi var mı?

Bir suçla ilgili olarak temel cezayı belirlemek hakimin takdir yetkisi içerisindedir. Hakim atılı suçu düzenleyen kanun maddesindeki cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı takdir eder. Ancak hakimin bu takdir yetkisi keyfilik olarak anlaşılamaz. Kararlar denetime olanak sağlayacak şekilde olmak zorundadır.

Idari işlemin hangi öğesinde takdir yetkisi vardır?

Bu kavrama da idare hukukunda “takdir yetkisi” adı verilmiştir. İdarenin nasıl ve ne şekilde hareket edeceğinin kanunlarla belirlendiği hallerde idare “bağlı yetki” içerisindedir. İdarenin serbestçe hareket etme imkanının bulunduğu durumlarda da idarenin takdir yetkisinden söz ederiz.

Memur ataması hangi idari işlemdir?

Bireysel İdari İşlemler, kişisel ve özel durumlara ilişkin işlemlerdir. Bireysel işlemlerin muhatabı ismen belli kişilerdir. (Memur atama, disiplin cezaları, ruhsat verme işlemleri vs.) Düzenleyici İdari işlemler, soyut, bir kez kullanılmakla tükenmeyen ve muhatapları ismen belli olmayan kişilere yönelik işlemlerdir.