Kanda pıhtılaşma neden oluşur?

İçindekiler:

  1. Kanda pıhtılaşma neden oluşur?
  2. Kan sulandırıcılar neler?
  3. Aspirin kimler kullanamaz?
  4. Antikoagülan ilaçlar nelerdir ve hangi durumlarda ne amaçla kullanılır?
  5. Antikoagülan ilaçlar ne işe yarar?
  6. Warfarin hangi ilaçlarda var?
  7. Warfarin ne işe yarar?

Kanda pıhtılaşma neden oluşur?

Ancak, gevşeyerek yerinden kopması ve kan dolaşımına katılması da söz konusu olabilir. Bu durum “emboli” olarak adlandırılır. Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır.

Kan sulandırıcılar neler?

Bu ilaçların en güzel yanı, belli bir sabit dozlarının olması ve ilacı ayarlamak için zaman zaman kan tahlili yapılma gerekliliği olmamasıdır. Bu ilaçlar; dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) ve edoxaban (Lixiana)'dır (parantez içindekiler ülkemizdeki piyasa isimleri).

Aspirin kimler kullanamaz?

Kimler aspirin kullanmamalı?

  • Daha önce ülser veya kanama geçirenler,
  • Hemofili gibi herhangi bir kanama bozukluğu olan hastalar.
  • Yaşı 60'tan büyük olanlar.
  • Yüksek doz ilaç alanlar,
  • Kortizon veya ek kan sulandırıcı ilaç alan hastalardır.

Antikoagülan ilaçlar nelerdir ve hangi durumlarda ne amaçla kullanılır?

Yeni oral antikoagülan ilaçlar (YOAK) ya da sabit dozlu oral antikoagülan ilaçlar, ağızdan kullanılan ve kanın pıhtılaşma süresini uzatarak pıhtı oluşumu riskini azaltmayı hedefleyen yeni grup kan seyrelticilerdir.

Antikoagülan ilaçlar ne işe yarar?

Antikoagülan, kanın pıhtılaşmasını önleyen maddeler. Heparin doğal bir antikoagülan olduğu gibi klinik amaçla en çok Sodyum ve Potasyum sitrat, EDTA (Etilen di Amin Tetra Asetikasit), kumadin kullanılmaktadır.

Warfarin hangi ilaçlarda var?

Varfarin antikoagülan (zararlı kan pıhtılaşması riskini azaltmak için kullanılan pıhtılaşma önleyici) ilaç grubunun eski bir üyesidir. Rivaroksaban (xarelto), dabigatran (pradaxa), apiksaban (eliquis) ve edoksaban (lixiana) gibi daha yeni antikoagülanlar da vardır.

Warfarin ne işe yarar?

“Kan sulandırıcı ilaçlardan biri olan Warfarin (Kumadin) tedavisi sırasında kullanılan başka ilaçlar veya gıdalar bu ilacın etkisini azaltabilir veya arttırabilirler.” Warfarin (Coumadin) Nedir? Warfarin sodyum pıhtılaşmayı önleyen (antikoagülan) bir ilaçtır. Pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller .