Ergenlikte beyinde neler olur?

İçindekiler:

  1. Ergenlikte beyinde neler olur?
  2. Ergen beyni nedir?
  3. Ergenlik döneminde beynimizde herhangi bir değişim gerçekleşir mi?
  4. Limbik sistemin gelişimi hangi yaşta olur?

Ergenlikte beyinde neler olur?

Ergen beyni belirgin bir biçimde yapısal gelişim gösterir ve zedelenmeye yanıt açısından erişkin beynine göre daha duyarlıdır. Ergenlik döneminde, yeni hücre oluşumu, hücre kaybı, yeni yolakların oluşumu, dallanma ve budanmayı içeren pek çok süreç ile beyinde beyaz madde artarken, gri madde azalır.

Ergen beyni nedir?

Ergenlerin, yetişkinlerin kolayca kaçınabildiği durumlarda cesur davranmalarını kolayca yargılarız. Onları düşüncesizlikle, yaşamı tanımamakla, sorumsuzlukla suçlarız. Çünkü ergen beyninin karar vermeden sorumlu bölümleri, görevleri yerine getirirken erişkinden farklı çalışmaktadır. ...

Ergenlik döneminde beynimizde herhangi bir değişim gerçekleşir mi?

Ergenlik hem bedensel hem de zihinsel olarak büyük değişimlerin yaşandığı önemli bir süreçtir. Hem bedenin hem de beynin yapısı ve madde içe- riği yeniden yapılanır. Bu kadar büyük değişimlere uyum sağlamak elbette çok kolay değildir.

Limbik sistemin gelişimi hangi yaşta olur?

Prefrontal korteksin aksine, hormonlarla kontrol edilen limbik sistem 10-12 yaş arası ergenlik döneminde dramatik değişiklikler yaşar. Sistem duyguları ve ödüllendirilme hislerini kontrol eder. Prefrontal korteksle beraber çalışarak risk alma ve yaşıtlarla ilişkiler gibi durumlarda da rol oynar.