Yemek borusu tahrişi neden olur?

İçindekiler:

  1. Yemek borusu tahrişi neden olur?
  2. Yemek borusu tahrişi ne demek?
  3. Özofagus tahrişi nedir?
  4. Yemek borusu nasıl çalışır?
  5. Özofagus tahrişine ne iyi gelir?
  6. Yemek borusunun nasıl bir yapısı vardır?

Yemek borusu tahrişi neden olur?

Yemek borusunun iç zarı mide asidine dayanacak yapıda olmadığı için tahriş olur. Aynı durum, büzücü kasın yapısının zayıf olması nedeniyle tam kapanamadığı hallerde de görülür. Bu gibi durumlarda, özellikle akşamları dolu mideyle yatınca, yer çekimi nedeniyle, mide içeriğinin geri kaçması daha sık görülür.

Yemek borusu tahrişi ne demek?

Mide duvarı aside dayanıklı olup yemek borusu, yutak ve gırtlak aside dayanıksızdır tahriş olup, hastalık belirtileri vermeye başlar. Sadece yemek borusu tahriş olursa; gastroözefageal reflü denir. Mide asidi gırtlağa ve genize kadar çıkıp bu organları tahriş ederse; larengofarengeal reflü adını alır.

Özofagus tahrişi nedir?

Özofagus ülseri olarak da bilinen yemek borusu ülseri, sindirim sistemini koruyan mukus tabakasının azalması ile birlikte mide asitinin sindirim kanalı duvarlarına teması ile aşınma gelişmesi durumudur.

Yemek borusu nasıl çalışır?

Nefes borusunun üstünde yer alan ve küçük bir dokudan oluşan bir kapak yutkunurken otomatik olarak nefes borusunu kapatır. İşte bu sayede yemek yerken nefes borusuna su veya yiyecek kaçması engellenmiş olur. Yutkunmadan sonra ise bu kapakçık tekrar yerine gider ve böylece nefes borusundan hava geçmesi sağlanır.

Özofagus tahrişine ne iyi gelir?

2) Rezene Tohumu
  • Yemek borusunda yanma ve ağrı meydana geldiğinde rezene tohumları çareniz olabilir.
  • Rezene tohumları mide asitlerinin dengelenmesini sağlar ve yemek borusunun yanmasını önler. Bir tatlı kaşığı rezene tohumunu sıcak su ile demleyip süzdükten sonra ılık bir şekilde içerek yanma hissini yok edebilirsiniz.

Yemek borusunun nasıl bir yapısı vardır?

Yemek borusu, (özofagus, oesophagus) yenilen yiyeceklerin ağız ve yutaktan sonraki geçiş bölgesidir. İçten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve bağ dokudan oluşmuştur. Boyu insanlarda yaklaşık 25 cm, çapı 2 cm kadardır. Erişkin sığırlarda 1 metreyi geçer.