Gemide demir atmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Gemide demir atmak ne demek?
  2. Kaç kilit demir atılır?
  3. Salya etmek ne demek?
  4. Geminin yan tarafına ne denir?
  5. Cunda yelkeni ne demek?
  6. Geminin Bordası ne demek?
  7. Geminin ön tarafına ne ad verilir?
  8. Gemide braket nedir?
  9. Gemi batok nedir?
  10. Endaze planı nedir?
  11. Güverte Sehimi nedir?
  12. Gemide güverte neresi?
  13. Teknenin sol tarafına ne isim verilir?

Gemide demir atmak ne demek?

Halk dilinde Çıpa, Çapa olarak bilinirken, denizci dilinde ise demir, demir atmak olarak söylenir. En basit hali ile kütlesi ağır bir cismi ucunda halat yada zincir ile deniz dibine atıp tekneyi alarga'da sürüklenmeden, sabit bir pozisyonda kalabilmesi için kullanılır.

Kaç kilit demir atılır?

Genel olarak çifte demir atılacağı zaman her bir demir için üç veya dört kilit zincir kaloma edilir. Nehirlerde cezir zamanındaki akıntı ekseri med zamanında akıntıdan hızlı olduğu için böyle durumlarda özellikle nehrin yukarısındaki demire, aşağısındaki demire verildiğinden daha fazla kaloma verilir.

Salya etmek ne demek?

Salya Etmek Bir şeyi bir taraftan bir tarafa aşırarak çekmek.

Geminin yan tarafına ne denir?

Güverte: Geminin süreklilik gösteren yatay yüzeylerine denir. Karina: Geminin su altında kalan dış yüzeyidir. Sintine: Geminin iç dip kısmıdır. Borda: Geminin dış yan yüzeyidir.

Cunda yelkeni ne demek?

Cunda Yelkeni Bastonu Cunda yelkenlerinin açılması için Trinket, Mayıstra, Foa ve Gabya serenlerinin üzerinden dışa doğru sürülen bastonlar.

Geminin Bordası ne demek?

Borda, bir geminin yan kısmı, bir savaş gemisinin bir tarafında bulunan top bataryası; ya da deniz savaşındaki koordineli ateş anlamına gelir.

Geminin ön tarafına ne ad verilir?

Hadi İpucu sorusu cevabı: TDK'da da geçtiği üzere bir denizcilik terimi olarak gemilerin, sandalların, ön tarafına yani baş bölümüne “pruva” adı verilir. Bir geminin teknesi uzunluğuna olmak üzere üç kısma bölünmüştür: Baş kısım (pruva: forepart), Orta kasara (vasat: amidship) ve Kıç kısım (pupa: afterpart).

Gemide braket nedir?

1.

Gemi batok nedir?

1. ( ) Geminin boy simetri eksenine eğik olarak uzanan düzleme batok düzlemi denir. 2. ( ) Batok düzlemi ile gemi formunun ara kesitine batok eğrisi denir. olmadığı anlaşılmayabilir. profilde önceden oluşturulan posta kesitlerinin formları bozulmayacak şekilde uzatılarak kesiştiği noktalar bulunamaz.

Endaze planı nedir?

Gemi resmi, inşaatı düşünülen bir geminin formunu kağıt üzerinde tanımlamaktır. Gemi formunu tanımlayan bu çizime form planı veya endaze resmi adı verilir.

Güverte Sehimi nedir?

Güverte Sehimi – Deck Camber : Gemi ana güvertesi üzerinde bordadan orta simetri düzlemine doğru ölçülen yükseklik farkıdır. Standard bir değer olarak gemi genişliğinin 1/50'si alınabilir. ... ) : Geminin dizayn su hattında yüzerken başta ve kıçta su ile temas eden en uç noktaları arasındaki yatay uzaklıktır.

Gemide güverte neresi?

Güverte; gemilerde gövde, depo ve kamaraların üzerini kaplayan, sabit, sert malzemelerden inşa edilmiş yüzey. Gövdenin üzerini yatay düzlemde bir çatı gibi kaplayan ve geminin yapısını güçlendirmenin yanı sıra çeşitli iş ve görevlerin gerçekleştirildiği geniş yüzeye "ana güverte" veya "üst güverte" denir.

Teknenin sol tarafına ne isim verilir?

Denizcilikte yelken ve kürek sporlarında kullanılan en önemli kavramlardan biri “sancak ve iskele”dir. Teknelerin sol tarafını belirtmek için “kırmızı” renk ile işaretlenen İSKELE, sağ tarafını belirtmek için de “yeşil” renk ile işaretlenen SANCAK kelimeleri kullanılır.