Muharrem ayı kuranda geçiyor mu?

İçindekiler:

  1. Muharrem ayı kuranda geçiyor mu?
  2. Muharrem orucu farz mı sünnet mi?
  3. Muharrem orucunda neler yapılmaz?
  4. Aşura gününde neler oldu?
  5. Muharrem orucunda neler yenmez içilmez?

Muharrem ayı kuranda geçiyor mu?

Muharrem ayı yılın en kutsal ayıdır ve haram aylardandır. Bu ayda savaşmanın yasak olduğu Kuranı Kerimde açıkça belirtilmiştir.

Muharrem orucu farz mı sünnet mi?

Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).

Muharrem orucunda neler yapılmaz?

Muharrem orucunun başlamasıyla eğlence yerleri kapatılır. Eğlence yapılmaz. Kan akıtılmaz, can incitilmez, düğün, nişan, sünnet ve benzeri eğlence türü kutlamalar yapılmaz. Et yenilmez, su içilmez, insana zevk veren her türlü eylemden sakınılır.

Aşura gününde neler oldu?

Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Hadis kaynaklarına göre, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti.

Muharrem orucunda neler yenmez içilmez?

Alevi inanışa göre bu orucu tutarken; 12 gün boyunca düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz. Muharrem orucu döneminde kurban kesilmez, et yenilmez. Kerbela Şehitlerinin çektikleri susuzluğu hissetmek için; su içilmesi uygun görülmez.