Akdeniz anemisi taşıyıcısı olanlar nasıl beslenmeli?

İçindekiler:

  1. Akdeniz anemisi taşıyıcısı olanlar nasıl beslenmeli?
  2. Beta Talasemi majör nedir?
  3. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı ne demek?
  4. Akdeniz anemisi testinde hangi değerlere bakılır?

Akdeniz anemisi taşıyıcısı olanlar nasıl beslenmeli?

Hem-demir bakımından zengin yiyeceklere bakacak olursak : et, balık, bazı kümes hayvanları ve hindi diyebiliriz. Bu yiyeceklerin tüketimini sınırlamak gerekir. Bununla birlikte et tercihimizi, kırmızı et yerine bitkisel proteinler ve beyaz etten yana yapmalıyız.

Beta Talasemi majör nedir?

Akdeniz anemisi (beta talasemi), kana kırmızılığını veren hemoglobin maddesinin beta-globin zincirlerinin sentezinde genetik eksiklik ile karakterize bir grup kalıtsal bozukluktur. Homozigot durumda, beta talasemi (yani talasemi major) ciddi, sürekli kan transfüzyonu gerektiren anemiye neden olur.

Akdeniz anemisi taşıyıcılığı ne demek?

Doğumdan sonra talasemi belirtileri gösteren veya kansızlık nedeniyle getirilen çocuklarda tanı konur. Taşıyıcı kişiler hafif kansızdır ve tedaviye ihtiyaç yoktur. Hasta olanlarda ise ağır kansızlık vardır; anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi ve genetik tetkikleri yapılarak kesin tanı konur.

Akdeniz anemisi testinde hangi değerlere bakılır?

Akdeniz anemisi taşıyıcılığı Gerçekte akdeniz anemisi taşıyıcılığında serum demiri normal veya yüksektir. Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı hastalık olarak kabul edilmez.