Ülkemizde pozitif ayrımcılık kimlere uygulanmaz?

İçindekiler:

  1. Ülkemizde pozitif ayrımcılık kimlere uygulanmaz?
  2. Ayrımcılık ne demektir?
  3. Sağlıkta ayrımcılık nedir?
  4. Eşitlik ilkesi ne demek?
  5. Zorunlu göçmen nedir?
  6. Mülteciliğin tanımını yapan ilk uluslararası sözleşme nedir?
  7. Sığınmacı Hakları Nelerdir?
  8. Güvenli üçüncü ülke nedir?
  9. Mültecilik statüsünün sona erdiren haller nelerdir?
  10. Multecilerin hukuki stat s ne ilişkin sözleşme?
  11. Sığınma hakkı ne demek?
  12. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği nedir?
  13. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Kimdir?
  14. Unhcr ne yapar?
  15. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği çalışmalarına hangi yıl başlamıştır?

Ülkemizde pozitif ayrımcılık kimlere uygulanmaz?

Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olamaz. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Ayrımcılık ne demektir?

Ayrımcılık, bir kişiye ya da gruba, belli özelliklerinden dolayı önyargılı davranmaya denir. ... Ayrımcılık bir siyasî, dinî tercihi benimseyenlere (dinî ayrımcılık) ya da bir ırka, cinsel yönelime, cinsiyete, yaşa karşı olabilir (bkz: ırkçılık; homofobi; bifobi; cinsiyet ayrımcılığı; transfobi; yaşçılık).

Sağlıkta ayrımcılık nedir?

negatif anlamda hasta ayrımcılığı ise; hastaneye gelen bireylerin cinsiyeti, cinsel yönelimi, rengi, etnik kökeni, dili, dini, ırkı, yaşı, engellilik durumu, doğum yeri, siyasi görüşü, hastalığı gibi özellikleri göz önünde bulundurularak, hastanede bulunan sağlık personeli ya da diğer personel tarafından tüm hastaların ...

Eşitlik ilkesi ne demek?

6 Madde şu şekildedir: “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. ... Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”

Zorunlu göçmen nedir?

'Zorunlu göç' terimi, bazen sosyal bilimciler veya başkaları tarafından, -uluslararası sınırları aşarak veya ülkeleri içinde- yerinden edilme veya istek dışı yer değiştirmenin birçok çeşidini kapsayan genel, çerçevesi belirlenmemiş bir terim olarak kullanılır.

Mülteciliğin tanımını yapan ilk uluslararası sözleşme nedir?

Mülteciliğin uluslararası anayasası sayılabilecek 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 1. maddesinde mülteci, “1 Ocak 1951´den önce meydana gelen olaylar sonucunda ve ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme ...

Sığınmacı Hakları Nelerdir?

Her mülteci güvenli sığınma hakkına sahiptir. Fakat uluslararası koruma fiziksel güvenlikten fazlasını içerir. Mültecilere en azindan ülkede yasal olarak ikamet eden diğer yabancılara sağlananlarla eşit haklar ve yardım, her bireyin sahip olması gereken temel ihtiyaçlar dahil olmak üzere, verilmelidir.

Güvenli üçüncü ülke nedir?

Peki, nedir güvenli üçüncü ülke? Cenevre Mültecilerin Hukukî Durumuna İlişkin Sözleşme ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin maddelerini yerine getiren devletler, güvenli üçüncü ülke sayılıyor. Bunlar arasında, AB üyesi ülkeler ile Norveç ve İsviçre bulunuyor.

Mültecilik statüsünün sona erdiren haller nelerdir?

Vatandaşı olduğu ülke himayesinden yeniden yararlanılması, mültecinin kendi isteği ile edimde bulunması, vatandaşı olduğu ülkenin himayesinden yeniden yararlanmaya niyetlenmesi ve bu tür himayeyi gerçekte elde etmesi ile statüsü sona erecektir.

Multecilerin hukuki stat s ne ilişkin sözleşme?

Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme veya 1951 Mülteci Sözleşmesi, çok uluslu bir Birleşmiş Milletler sözleşmesi olup mülteci statüsünü, sığınma hakkı almış şahısların haklarını ve sığınma hakkı veren ülkelerin sorumluluklarını tanımlar.

Sığınma hakkı ne demek?

Sığınma hakkı ya da iltica hakkı, kimi ülkelerin önceden belirlenmiş koşullara uygun başvurularda bulunan kimselere verdiği hukuki ve politik bir haktır.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği nedir?

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu, 14 Aralık 1950'de Birleşmiş Milletler Genel Meclisi tarafından kurulmuştur. ... Bu doğrultuda BMMYK, kendi ülkelerine dönmekte olan mültecilerin yeniden kaynaşmalarını güçlendirmek arayışında olup mülteci yaratan olayların tekrarlanmasını önlemektedir.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Kimdir?

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Katharina LUMPP yeni görevini üstlenmek üzere Türkiye'den ayrılmadan önce Genel Müdürümüz Dr.

Unhcr ne yapar?

UNHCR, mültecileri korumak ve mültecilerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yürütülen uluslararası müdahaleye liderlik etme ve bu müdahalenin koordinasyonunu sağlama yetkisiyle 1950 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kurulmuştur. ...

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği çalışmalarına hangi yıl başlamıştır?

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), II. Dünya Savaşı sonrasında evlerinden kaçan veya evlerini kaybetmiş milyonlarca Avrupalıya yardım etmek amacıyla 1950 yılında kuruldu. Görev süresinin üç yıl sonra dolması öngörülmüştü ve bu süre zarfında UNHCR'nin çalışmalarını tamamlaması gerekiyordu.