Şems Tebrizi Mevlana'nın hocası mı?

İçindekiler:

  1. Şems Tebrizi Mevlana'nın hocası mı?
  2. Şems Nereye Gitti?
  3. Mevlanayi kim oldurdu?
  4. Semsi Tebriziyi kim öldürdü?

Şems Tebrizi Mevlana'nın hocası mı?

Şems-i Tebrîzî (Farsça: شمس تبريزى; 1185-1248), İranlı mutasavvıf. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin gönül dünyasında büyük değişikliklere sebep olan ve Mevlânâ tarafından yazılan ilâhî aşk şiirlerinden oluşan "Dîvân-ı ŞemsTebrîzî" adındaki nazım eser sayesinde tanınan Mevlana'nın sohbet şeyhidir.

Şems Nereye Gitti?

Mevlana'nın rahatlamasına sebep olabilir' diye Konya'dan ayrılıyor. Bu ayrılık 9 ay kadar sürüyor. Mevlana, Şems'in Şam'da olduğu haberini alınca oğlu Sultan Veled'i beraberindeki 20 kişiyle birlikte Şam'a yolluyor ve Şems'i getirtiyor. 7-8 ay bu birliktelik devam ediyor.

Mevlanayi kim oldurdu?

1261 yılında Ahilerin başında bulunan Nasreddin Hoca, Moğol yanlısı Selçuklu yönetimine karşı isyan başlattı. Selçuklular da Mevlana'nın müridi olan komutan Cacaoğlu Nureddin'i görevlendirdi. Nureddin, Mevlana'dan da izin aldı ve Hoca'yı öldürdü.

Semsi Tebriziyi kim öldürdü?

Yağmur'a göre Şems'in ailesi, Haşhaşilerin içindeydi. Ancak Şems, ailesi gibi Haşhaşilere bağlılık göstermediği için kara listeye alındı. En sonunda Haşhaşiler tarafından düşmanları olan Moğol Valisi'ni zehirlemesi talimatına reddettiği için öldürüldü.