Bilimsel bir araştırmada uyulması gereken ilkeler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Bilimsel bir araştırmada uyulması gereken ilkeler nelerdir?
  2. Bilimsel aşırma nedir?
  3. Etik sorun ne demek?
  4. Etik karar ne demek?
  5. Etik belirsizlik nedir?

Bilimsel bir araştırmada uyulması gereken ilkeler nelerdir?

Herhangi bir araştırma evrensel etik ilkeler olan dürüstlük , adalet-eşitlik ve saygı üzerine bina edilmelidir. Bu anlamda bazılarınca «mutlakçılığa» yol açabileceğine ilişkin kuşkular barındıran bu yaklaşım, araştırmanın sonuçlarından ziyade yukarıda sözü edilen benzer evrensel mutlak ilkeleri ön plana alır.

Bilimsel aşırma nedir?

Aşırma”(intihal), başkalarının düşüncelerini, görüşlerini bilgi kaynağını bildirmeden ve atıfta bulunmadan bilinçli olarak ya da farkında olmadan alıp kullanmak ve kendi görüşünüz gibi sunmaktır.

Etik sorun ne demek?

Etik sorun, sorunun bilinmesine rağmen, çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir ifadeyle etik sorunlar, davranışın iyi olmasıyla ilgili tereddütlerin veya itirazların ortaya çıktığı durumlardır. ... Etik ihlali: Mesleki eylemi düzenleyen standart kuralların çiğnenmesi olarak ifade edilir.

Etik karar ne demek?

Kişinin etik karar vermesi her şeyden önce istenilen iyi karara ulaşma arayışıdır. Zaten etik, neyin iyi neyin doğru olduğunu belirli ilkelere, değerlere, standartlara dayandırmaktadır.

Etik belirsizlik nedir?

ETİK BELİRSİZLİK: Etik sorunların etik ilke ve değerlerin neler olduğunun bilinmemesidir. ETİK İKİLEM: Herhangi bir durum karşısında istenmedik iki veya daha fazla seçeneğin bulunmasıdır.