Kuranda secde yazan yerde ne yapılır?

İçindekiler:

  1. Kuranda secde yazan yerde ne yapılır?
  2. Tilavet secdesi duası nasıl yapılır?
  3. Hatimden sonra toplu tilavet secdesi nasıl yapılır?
  4. Tilavet secdesi farz mı sünnet mi?

Kuranda secde yazan yerde ne yapılır?

TİLAVET SECDESİ DUASI NEDİR? Kuran-ı Kerim'de 14 yerde geçen secde ayetlerinin okunması veya dinlenmesi sonucunda yapılan secdeye tilavet secdesi denir. Tilavet secdesi yapmak vaciptir. Tilavet secdesi duası ise ayağa kalkınca “Semi'na ve eta'na ğufraneke Rabbena ve ileyke'l-masir” şeklinde okunan duadır.

Tilavet secdesi duası nasıl yapılır?

Abdestten sonra niyet edilir ve yapılan tilavet secdesinde doğrudan secdeye varılır. Secdede, namazda olduğu gibi üç defa "Subhane Rabbiyel Alâ" denilir ve Allah u Ekber denilerek kalkılır. Kalkarken ise ''Semiğna ve Adağna Ğufraneke Rabbena ve İleykel Masıyr'' ayeti okunur ve secde gerçekleştirilir.

Hatimden sonra toplu tilavet secdesi nasıl yapılır?

Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.

Tilavet secdesi farz mı sünnet mi?

Kur'an-ı Kerim okunurken secde âyetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vaciptir. Secde âyeti okuyan kişi namazda değilse, ister âyeti okur okumaz, ister daha sonra kalkıp secdeyi yapar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 254).