Başa nasıl mesh verilir?

İçindekiler:

  1. Başa nasıl mesh verilir?
  2. Mesh ne zaman giyilir?
  3. Abdestte başın tamamını mesh etmeyi mest üzerinin tamamını mesh etmeyi farz gören kimdir?
  4. Başı mesh etmek farz mıdır?
  5. Boynu mesh etmenin hükmü nedir?

Başa nasıl mesh verilir?

Hanefîler'in uygulamasına göre parmak uçları birleştirilir, başparmak ve işaret parmağı yukarı kaldırılarak karşılıklı üçer parmakla başın ön tarafından enseye kadar meshedilir. Başa değdirilmeyen işaret parmaklarıyla kulağın iç kısmı, başparmaklarla dış kısmı, her iki elin arkasıyla boyun meshedilir.

Mesh ne zaman giyilir?

Mesh üzerine mesh yapmanın süresi yolcu olmayan kimseler için 24 saat, yolcu olan kimseler için 72 saattir. Bu süre mestin abdest alındıktan sonra giyilmesinin ardından abdesti ilk bozan durumdan başlar. Bu süre solduğu taksirde ayaklar su ile yıkanır ve abdest alınır ve gerekirse tekrar mesh giyilir.

Abdestte başın tamamını mesh etmeyi mest üzerinin tamamını mesh etmeyi farz gören kimdir?

Hanefîler'e göre abdest esnasında başın dörtte birinin meshedilmesi gerekli iken İmam Şâfiî elin başa değmiş olmasını yeterli görür. Bununla birlikte her iki mezhebe göre de başın tamamının meshedilmesi sünnettir. Mâlikîler'e ve Hanbelîler'e göre ise abdest sırasında başın tamamının meshedilmesi gerekir.

Başı mesh etmek farz mıdır?

Başın dörtte birini meshetmek, Ayakları topuklarla beraber bir kere yıkamak. Bu farzlardan biri eksik olursa abdest sahih değildir.

Boynu mesh etmenin hükmü nedir?

Cevap: Hanefilere göre boynun ön kısmı değilde arka ve yan kısımlarını ellerinin arkası ile meshetmek sünnettir. ... Fakihlerin cumhuru ise, Boynun meshedilmesi mendup değil mekruhtur, çünkü böyle bir davranış dinde aşırı gitmek türünden bir şeydir demişlerdir.