Oruçlu iken tuzlu su ile gargara yapılır mı?

İçindekiler:

  1. Oruçlu iken tuzlu su ile gargara yapılır mı?
  2. Ağızda sirke çalkalamak orucu bozar mı?
  3. Burna su çekmek orucu bozar mı?
  4. Dudakta kalan suyu yutmak orucu bozar mı?
  5. Gusül abdesti alırken su yutmak abdesti bozar mı?
  6. Genzime su kaçtı orucum bozulur mu?
  7. Burundan su gelmesi orucu bozar mı?
  8. Ağızda kalan kırıntıyı yutmak orucu bozar mı?
  9. Gusül abdesti alırken neler bozar?
  10. Gusül abdestinde burna su girmesi ne kadar olmalı?

Oruçlu iken tuzlu su ile gargara yapılır mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ücretsiz fetva hattı olan “190” tarafından ifade edildiği haliyle oruçluyken gargara yapmak, yutmamak kaydı ile caizdir.

Ağızda sirke çalkalamak orucu bozar mı?

Diyanet'e göre oruçluyken gargara yapmak orucu bozmaz. Fakat burada yutmama şartı vardır. Yani oruçluyken yutmamak şartıyla gargara yapılması oruca bir zarar vermemektedir. Oruçluyken abdest alınacağı sırada ağza su verip gargara yapmak, suyu ağızda çalkalamak orucu bozmaz.

Burna su çekmek orucu bozar mı?

ABDEST ALIRKEN BURNA SU VERMEK ORUCU BOZAR MI? (DİYANET'İN FETVASI) ... Ancak serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde gereğinden fazla abartılı bir şekilde ağza ve buruna su almak gibi meşru olmayan bir sebeple su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur.

Dudakta kalan suyu yutmak orucu bozar mı?

Dudaktaki yaşlığı yutmak, ... Ağza su alıp çalkalamak veya ağzı yıkadıktan sonra ağızda kalan yaşlığı tükürükle yutmak, Hanımını öpenin orucu, meni gelse de bozulmaz. Öperken şehvetlenip cünüp olursa bozulur (Cünüp olma ihtimali varsa, hanımını öpmesi mekruh olur.

Gusül abdesti alırken su yutmak abdesti bozar mı?

Diyanet'in açıklaması şu şekilde; ... Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz.

Genzime su kaçtı orucum bozulur mu?

"Genze kaçan ve boğazdan aşağı inen su orucu bozar. Böyle bozulan oruç için sadece kaza gerekir. Yalnız burada suyun adeta rutubetinin hissedilmesi değildir kastedilen, bir miktar su olması gerekir kaçanın."

Burundan su gelmesi orucu bozar mı?

" Dolayısı ile burun akıntısının yutulması orucu sakatlamamakta oruca herhangi bir zarar vermemektedir. Kaza Gerekir mi? Geniz akıntısı, orucu bozan durumlardan biri değildir. Orucu bozmadığı için geniz akıntısının yutulması durumunda oruç bozulmadığından kaza edilmesine de gerek yoktur.

Ağızda kalan kırıntıyı yutmak orucu bozar mı?

SORU: diş arasında kalan kırıntı, tükürük ile boğazdan aşağı inerse, oruç bozulur mu? Cevap: Diş aralarında kalan ve dışarı atılmasından âciz kalman bir şey, tükürük akıntısıyla birlikte karına giderse muaf sayılır. Ama bu şey, dışarı atmak mümkün olduğu halde, atılmaz da tükürükle beraber yutulursa oruç bozulur.

Gusül abdesti alırken neler bozar?

İlmi bir ifade ile, guslü bozan her şey abdesti de bozar; lâkin abdesti bozan her şey guslü bozmaz. Bu bakımdan, gusül sırasında idrar yollarından gelen bir akıntı, yahut yaradan akan bir mayi veya diş kanamaları vs. gusle mâni olmaz. Bu akıntılarla yapılan gusül sahih, fakat abdest bâtıl olur.

Gusül abdestinde burna su girmesi ne kadar olmalı?

Ayrıca gusülde avret yerlerinin örtülmeli ve gusülde konuşulmamalıdır. Gusül ve abdest hükmi - dini temizlenme ve arınma vasıtasıdır. Bununla birlikte maddi temizlenmeyi de sağladığı ve birçok tıbbi yararlar sağladığı da belirtilmektedir. Abdest alırken ağıza ve buruna 3 kere su çekilmelidir.