Hamilelikte şeker bebege zarar verir mi?

İçindekiler:

  1. Hamilelikte şeker bebege zarar verir mi?
  2. Hamilelikte Açlık kan şekeri düşüklüğü neye sebep olur?
  3. Gebelik şekeri nelere sebep olur?
  4. Hamilelikte seker yuksek olursa ne olur?
  5. Yeni doğan bebeğin kan şekeri neden düşer?

Hamilelikte şeker bebege zarar verir mi?

Gebelik dönemindeki şeker yükselmesi nedeniyle bebeklerin bir kısmı anne karnında ya da doğum sırasında kaybedilebiliyor. Doğum sonrasında ise diyabete bağlı olarak bebeklerin % 25'i, annelerin ise % 33,3'ü şeker hastası olabiliyor. Bu nedenle anne adaylarının şeker düzeylerinin kontrol altına alınması gerekiyor.

Hamilelikte Açlık kan şekeri düşüklüğü neye sebep olur?

Bunun nedeni, gebelikte yükselen bazı hormonların, insülinin etkisini ve salgılanmasını değişikliğe uğratmasıdır. Bu hormonlar insülin etkisini azaltarak bazı hamilelerde Gestasyonel Diyabet denen (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) hastalığa neden olur.

Gebelik şekeri nelere sebep olur?

Diyabetik hamileliklerde bebekte görülebilecek riskler: Bebekte doğum ardından sonra hipoglisemi yani şekerin düşmesi, polisitemi, hipokalsemi, hiperbiluribinemi (sarılık) Kalp anomalileri (VSD, TGA, kardiyomyopati…) Beyin ve santral sinir sistemi anomalileri (Anensefali, spina bifida, kaudal displazi)

Hamilelikte seker yuksek olursa ne olur?

Kan şekerinin yüksek seyretmesi gebeliğin tüm dönemlerinde bebeğin anne karnında aniden kaybedilme riskini artırır. Kontrol edilmemiş diyabet bebeğin normalden iri olmasına, amniyon sıvısının artmasına neden olabilir.

Yeni doğan bebeğin kan şekeri neden düşer?

Geçici hipoglisemiye yol açan nedenler arasında, beslenme eksikliği, annede doğum öncesi yüksek kan şekeri, annenin ilaç tedavileri, düşük yada yüksek doğum ağırlıklı bebekler, annede diyabet, enfeksiyon, solunum zorluğu, zor doğum, soğuğa maruziyet, kan grubu uyuşmazlığı sayılabilir.