Adak etini kimler yer?

İçindekiler:

  1. Adak etini kimler yer?
  2. Şafi mezhebine göre adak kurbandan kimler yiyebilir?
  3. Adak adayan kişi ne yapmalı?
  4. Adak kurbanını kişi kendisi yiyebilir mi?
  5. Adak kurbanı kimler yiyebilir kardeş?

Adak etini kimler yer?

Adak kurbanı etini öncelikle adak kesen kişi ve ailesi yiyemez. Ailesine uygun görülmediği gibi; babası, dedesi, torunu ve kendi neslinden gelen kişiler yiyemez. Ayrıca adak etinin zengin kişilerin de yemesi dinen uygun değildir.

Şafi mezhebine göre adak kurbandan kimler yiyebilir?

(bu hükümler sadece Şafiî mezhebine göredir.) ... Ek; adak kurbanın etinden kesen ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler yiyemez. Yedikleri takdirde onun bedelini tasadduk etmesi farzdır.

Adak adayan kişi ne yapmalı?

Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adayan kişi, şart gerçekleşmesi halinde adağını ilk fırsatta yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan adaklar ise herhangi bir vakitte yerine getirilebilir. Ancak uygun olanı, ilk fırsatta yerine getirilmesidir.

Adak kurbanını kişi kendisi yiyebilir mi?

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin eşi, usûl ve fürûu (yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları) ve dinen zengin sayılan kimseler de yiyemezler. (Zeylaî, Tebyîn, VI, 8).

Adak kurbanı kimler yiyebilir kardeş?

Bunun haricinde, adak kurbanı etinden kişinin yakın akrabalarının yemesi mümkün değildir. Kişinin annesi, babası, kardeşleri, oğulları, torunları ve kendi neslinden gelen diğer akrabaları adak kurbanı etinden yiyemez.