Akciğerde beze ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Akciğerde beze ne anlama gelir?
  2. Akciğerde kitle neden oluşur?
  3. Akciğerdeki kitle ne olabilir?
  4. Iyi huylu kitle metastaz yapar mı?

Akciğerde beze ne anlama gelir?

Cevap: Pulmoner nodül, en geniş çapı 3 cm veya daha küçük, etrafı havalanan akciğer dokusu ile çevrili, tek, yuvarlak ve oldukça düzgün sınırlı, lenf bezesi ve göğüste sıvı bulunmaksızın olan radyolojik akciğer lekeleridir. Toplumda görülme sıklığı net olmasa da binde 2 oranında görülmektedir.

Akciğerde kitle neden oluşur?

Hücre çoğalmasına bağlı olarak akciğer içinde tümör (genellikle solid nodül şeklinde görülür) oluşur. Kanser hücrelerinin oluşturduğu kitle öncelikle akciğerde büyür, tedavi edilmediğinde karaciğer, beyin, kemik gibi pek çok doku ve organa yayılarak o bölgelerde de kitle oluşumuna (metastaz) ve hasara yol açar.

Akciğerdeki kitle ne olabilir?

Her organ gibi akciğerimiz de birçok hücreden oluşur. Bu hücreler akciğerin normal olarak görevini yapabilmesi için ihtiyaç doğrultusunda bölünerek çoğalırlar. Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıdır.

Iyi huylu kitle metastaz yapar mı?

İyi huylu tümörler yaşamı tehdit etmezler. Kötü huylu olanlar da vücuda dağılarak metastaz oluşturabilirler. Kanserli hücrelerin bulundukları doku dışına doğrudan veya kan/lenf yoluyla sıçramalarına metastaz (yayılma) denir.