Hesap kavramı nedir muhasebe?

İçindekiler:

  1. Hesap kavramı nedir muhasebe?
  2. Muhasebede borç alacak ne demek?
  3. Alacak kalanını ne verir?
  4. Alt hesap TAVB ne demek?
  5. Aktif hesaplar ne şekilde kalan verir?
  6. Hangi Artislar Hesabin alacak tarafina kaydedilir?
  7. Yatırım fonları Haczedilir mi?

Hesap kavramı nedir muhasebe?

Aynı nitelikteki işlemlerin artış ve azalışlarının izlendiği çizelgelere hesap denir. Örneğin, “bankalar hesabı” gibi. Ayrıca her hesabın detayları için o hesaba ait alt hesaplar da açılabilir.

Muhasebede borç alacak ne demek?

Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır.

Alacak kalanını ne verir?

Bir hesabın borç ve alacak tarafı toplamları arasındaki farka hesap bakiyesi ya da hesap kalanı denir. Hesabın borç tutarı alacak tutarından büyük ise hesap borç kalanı verir. Alacak taraf borç taraftan daha büyükse alacak kalanı veya bakiyesi verir.

Alt hesap TAVB ne demek?

Merkezi Kaydi Sistem (MKS)'de Takas Amaçlı Virman Blokajı (TAVB) alt hesabı, hisse senedi borçlusu hesapların borçlarını kapatabilmeleri amacıyla kullanılan bir alt hesap olup, borç kapatma işlemleri tamamlandıktan sonra bu alt hesapta bakiye kalmaması esastır.

Aktif hesaplar ne şekilde kalan verir?

Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.

Hangi Artislar Hesabin alacak tarafina kaydedilir?

Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.

Yatırım fonları Haczedilir mi?

Fon tüzel kişilik sahibi olmamakla beraber fonun mal varlığı kurucudan ayrıdır. Ayrıca Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca, fon malvarlığı rehnedilemez, teminat gösterilemez ve üçüncü kişiler tarafından haczedilemez. Yani fon malvarlığının korunması kanun ile güvence altına alınmıştır.