Zımni hukukta ne demek?

İçindekiler:

  1. Zımni hukukta ne demek?
  2. Zımni olarak ne demek?
  3. Sarih veya zımni ne demek?
  4. Zimmî ne demek?
  5. Defi hukukta ne demek?
  6. Zıyaa ne demek hukuk?
  7. Zımmi ne demek TDK?
  8. Zımni anlaşma nedir?
  9. Şariha ne demek?
  10. Arpalık ne demek tarih?
  11. Cizye vergisi ne demek?
  12. DeFi hakları nelerdir?
  13. DeFi Kimler ileri sürer?
  14. Sarih ne demek hukuk?
  15. Zımni sözleşmeler teorisi nedir?
  16. Zımni rıza ne demek?
  17. Osmanlida arpalık ne demek?

Zımni hukukta ne demek?

Bu nedenle zımnen kelimesinin hukuktaki karşılığı merak ediyor. Zımnen hukukta üstü kapalı, açık olmadan ve dolayısıyla anlatılan anlamlarına gelmektedir.

Zımni olarak ne demek?

Kapalı olarak yapılan veya söylenen, dolayısıyla anlatılan, kapalı, gizli: Bu sözün zımni anlamı şudur.

Sarih veya zımni ne demek?

Türk Dil Kurumu'na göre "sarih" sözcüğünün anlamı "açık, kolay anlaşılır, belirgin, belli" şeklindedir. ... Zımni sözcüğünün zıddı bir kelime olan sarih sözcüğüne eski hukuk metinlerinde sıklıkla rastlamak mümkündür.

Zimmî ne demek?

İslâm hukukçularına (fakihlere) göre zimmî ya da ehl-i zimme, anlaşma gereği cizye verme yükümlülüğünü (bkz. Tevbe Suresi, 29'uncu ayet) yerine getirmelerine karşılık İslâm ülkesinde (dârülislâm) sürekli oturma hakkına sahip olan, bir İslâm devletinin gayrimüslim vatandaşlarıdır.

Defi hukukta ne demek?

Alacaklı, alacağını tahsil amacıyla borçluyu ifaya zorladığında, borçlu varsa usul hukuku ya da maddi hukuka dayanan savunmalarda bulunabilir. ... Defi ise borçlunun ifadan kaçınmasına imkan tanıyan özel sebeplere denir.

Zıyaa ne demek hukuk?

Taşıma hukukunda ziya, taşıyanın taşınmak üzere kendisine verilen eşyayı, hak sahibine teslim edemeyecek duruma düşmesini ifade eder.

Zımmi ne demek TDK?

sf. (zımni:) esk. 1. Kapalı olarak yapılan veya söylenen, dolayısıyla anlatılan, kapalı, gizli: Bu sözün zımni anlamı şudur.

Zımni anlaşma nedir?

Diğer bir ifadeyle zımni sözleşme kavramı, karşılıklı uyulması gereken kuralları düzenleyen ve yönetime karşı halka koruyucu bir tampon işlevi gören sözlü bir sözleşme türünü ifade etmektedir.

Şariha ne demek?

sarihan / sarîhan / صریحا Açık ve belirli olarak. Açıkça. Meydanda ve âşikâr olarak.

Arpalık ne demek tarih?

Arpalık Maaşı, Osmanlı Devletinde idare, saray ve bilim insanları (ilmiye sınıfı) ile görevine son verilen veya emekli olan memurlara ödenen maaş veya ek ödenektir (munzam tahsisat). ... Arpalık, Bervech-i arpalık dirlik) veya Bervech-i arpalık ulûfe yoluyla ödenirdi.

Cizye vergisi ne demek?

Cizye, İslam ülkelerinde Müslüman olmayanlardan alınan bir vergi türüdür. ... Cizye, gayrimüslim vatandaşların hür ve mükellef olan erkeklerinden, yılda bir kez alınan baş vergisiydi. Sakatlardan, kadınlardan, çocuklardan ve din görevlilerinden alınmazdı.

DeFi hakları nelerdir?

"Def'i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def'ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.

DeFi Kimler ileri sürer?

Defi, bir hak olduğu için sadece hak sahibi tarafından ileri sürülebilir. Defi, niteliği itibariyle borçluya borcu ödemekten kaçınma olanağı veren bir hak olduğu için, her hak gibi bunu ileri sürme yetkisi de borçluya aittir. ... Borçlu, defi hakkını kullanmaktan, tek taraflı bir irade beyanıyla vazgeçebilir.

Sarih ne demek hukuk?

Sarih: Belirgin, açık.

Zımni sözleşmeler teorisi nedir?

Zımnî sözleşmeler teorisi uzun dönemde çalışanları ve firmaları bir arada tutan bağı açıklamaya çalışmaktadır. Firmalar çalışanlarının işlerine duydukları bağlılıkları arttırmayı amaçlamaktadır. Bunu gerçekleştirirken de çalışanları ile aralarında yazılı olmasa da örtülü bir anlaşmanın varlığından hareket etmektedir.

Zımni rıza ne demek?

Hastanın tıbbi müdahaleye rıza gösterdiği, hâl ve vaziyetten anlaşılabiliyorsa zımni rızadan bahsedilir. Örneğin, ameliyat önerilen hastanın hastaneye yatması, zımni rıza olarak değerlendirilmektedir.

Osmanlida arpalık ne demek?

Arpalık Maaşı, Osmanlı Devletinde idare, saray ve bilim insanları (ilmiye sınıfı) ile görevine son verilen veya emekli olan memurlara ödenen maaş veya ek ödenektir (munzam tahsisat). ... Arpalık, Bervech-i arpalık dirlik) veya Bervech-i arpalık ulûfe yoluyla ödenirdi.