Âşık Şenlik kimdir hayatı?

İçindekiler:

  1. Âşık Şenlik kimdir hayatı?
  2. Âşık Şenliğin oğlu kimdir?
  3. Âşık Şenlik neden öldü?
  4. Aşık Şenlik Alevi mi?
  5. Âşık Şenliğin mezarı nerede?

Âşık Şenlik kimdir hayatı?

Türklerin Terekeme boyundandır. Asıl adı Hasan'dır. 1850'de Çıldır'ın (Suhara) Aşık Şenlik Kasabası (Yakınsu) köyünde doğmuştur. 19 yaşındayken Ahilkelekli Aşık Nuri'den saz çalmayı öğrenmiştir. Kars, Ahıska, Borçalı, Tiflis, Gürü ve Revan'ı gezerek çağının diğer saz şairiyle karşılaşmalar yapmıştır.

Âşık Şenliğin oğlu kimdir?

Şenlik'in Namaz, Alay, Memet ve Kasım adında dört oğlu, Hanife, Gülhanım ve Gülenaz adlı üç kızı olmuştur. 1874 doğumlu olan Kasım, uzun süre babasının yanında çıraklık yapmış ve 1959 yılında ölmüştür. Aile, 1970 yılında Âşık Şenlikoğlu soyadını almıştır.

Âşık Şenlik neden öldü?

Özellikle Azerbaycan, İran aşıklık geleneği ve tavrını Anadolu'ya taşıması açısından öteki aşıklardan ayrılan önemli bir konumu olan Aşık Şenlik'in yemeğine, bir atışmadan sonra zehir kondu. Uzun bir yolculuktan sonra köyüne yetişemeden Arpaçay'ın Dalaver köyünde, 1913 yılında öldü. Cenazesi köyüne getirilip gömüldü.

Aşık Şenlik Alevi mi?

Şenlik, Alevî ve Bektaşî şairi değildir; ancak Nakşibendî tarikatına intisap etmiş bir âşıktır. Bu mahlas, Şenlik'in şiirlerinde Allah'a karşı olan kulluk vazifesi de göz önünde bulundurularak kullanılmış olabilir. Âşık edebiyatının birtakım gelenekleri vardır.

Âşık Şenliğin mezarı nerede?

Cenazesi Akbaba'nın Hozu köyüne ve oradan Çıldır'ın Suhara köyüne getirilir. Mezarı buradadır.