Nütrigenomik nedir?

İçindekiler:

  1. Nütrigenomik nedir?
  2. Nutrigenomik beslenme nedir?
  3. Nutrisyonel genomik nedir?
  4. Besinler gen ekspresyonunu nasıl etkiler?
  5. DNA metilasyonu gen ifadesini değiştirir mi?

Nütrigenomik nedir?

Nutrigenetik, bireylerin besin maddelerine karşı verdiği tepkiyi etkileyen genetik farklılıkların incelenmesidir. Bireylerin sahip oldukları genetik farklılıkların diyet-hastalık ilişkisi üzerindeki etkisini araştırır. Beslenme tedavisinin ilaç gibi bireye uygulandığı bilim dalıdır.

Nutrigenomik beslenme nedir?

Moleküler beslenme besinlerin genlerle etkileşimi bilimidir. Nutrigenomik besinlerin (nutrient) gen üzerindeki düzenleyici veya muhtemel etkilerini inceler. Bunun karşıtı olarak Nutrigenetik ise bireyler arasındaki genetik farklılıkların belirli besinlere karşı verdiği cevabı analiz eder.

Nutrisyonel genomik nedir?

Nütrigenomik bilimi beslenme ve insan genomu arasındaki ilişkileri ele almaktadır. Nütrigenomiğin temel yaklaşımı besin ögelerinin ve diğer besin bileşenlerinin gen ekspresyonu ve gen regülasyonu üzerindeki etkileri ile diyet gen ilişkisinin sağlık üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini belirlemek üzerine kuruludur.

Besinler gen ekspresyonunu nasıl etkiler?

Birincisi, besin maddeleri, reseptörler ile etkileşerek DNA'ya bağlanabilen bir transkripsiyon faktörü gibi davranabilir ve gen ifadesini değiştirebilir. İkincisi, besin maddeleri, gen ifadesini etkileyen epigenetik etkileşimler (DNA metilasyonu ve kromatinin yeniden şekillenmesi gibi) yaratabilir.

DNA metilasyonu gen ifadesini değiştirir mi?

DNA metilasyonu, DNA'ya bir metil grubunun eklenmesidir; örneğin sitozindeki pirimidin halkasının 5 numaralı karbonuna eklenmesi durumunda gen ifadesinin azalır.