Ormanları korumak neden önemli?

İçindekiler:

  1. Ormanları korumak neden önemli?
  2. Ormanları kim korur?
  3. Koruma ormancılığı nedir?
  4. Ormanlara neden ihtiyaç duyulur?
  5. Ormanları korumak kimin görevidir?
  6. Orman yangınlarından kim sorumludur?

Ormanları korumak neden önemli?

Ağaçlar havamızı temizleyen büyük bir filtre işlevi görürler. Ağaçlar atmosferdeki kötü koku, amonyak, nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve ozon gibi havayı kirleten gazları emerek havadaki partikülleri temizlerler. Dünyamız için oksijen kaynağı olan ormanlar aynı zamanda iklim üzerinde düzenleyici bir etkiye sahiptir.

Ormanları kim korur?

Anayasa'nın 56. maddesi çevreyi korumanın devletin ve vatandaşın görevi olduğunu yazar. Hatta Anayasa'nın 169. maddesi “Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez” der.

Koruma ormancılığı nedir?

Orman Koruma ise, normal sınırları aşan fırtına, kar, don vb. olayları inceleyerek bunlara karşı alınabilecek önlemleri araştırır. Orman Ürünlerinden Yararlanma ise, orman ürünlerinin nitelik ve değerlendirilmesiyle uğraştığından Orman Koruma'dan tamamen ayrılır.

Ormanlara neden ihtiyaç duyulur?

Ormanlar, yaşamamız için gerekli olan oksijeni dışarı pompalar ve soluduğumuz (veya yaydığımız) karbondioksidi emer. Dünya'daki oksijenin yarısını sağlar ancak ormanlar hâlâ önemli bir kaliteli hava kaynağıdır.

Ormanları korumak kimin görevidir?

Anayasa ve Orman Yasası'nda ise ormanları korumanın devletin görevi olduğu açıkça vurgulanıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ormanların korunması ve yangınlarla mücadeleye ilişkin “belediyelerin sorumlu olduğuna” yönelik sözlerine, anayasa ve Orman Yasası son noktayı koydu.

Orman yangınlarından kim sorumludur?

Günday, "Orman yangınlarını söndürmek görevi tarım ve orman bakanlığına aittir.