Kütup ne demek?

İçindekiler:

  1. Kütup ne demek?
  2. Kütüp ne demek TDK?
  3. Kutup kutup ne demek?
  4. Kütüb ne demek Osmanlıca?
  5. Gavs ve kutup ne demek?
  6. Kutup olmak ne demek?
  7. Islamda kutup ne demek?
  8. Gavs ve kutup ne demektir?
  9. Kutbu âlem ne demek?
  10. Eskiden kütüphaneye ne denirdi?

Kütup ne demek?

1. Kitaplık. 2. Kitap koymaya yarayan dolap: Süt babamın kütüphânesinde yâdigâr gibi duran eski yazma kitapları misâfirime gösterdim (Ömer Seyfeddin – Ö. T.S.).

Kütüp ne demek TDK?

a. (kütüpha:ne) 1. Kitaplık: “Kütüphane çalışması sırasında aldığım notlar, romanda kullandıklarımın bir katından çoktu.” -A. Ağaoğlu. 2. esk. Kitap satılan dükkân, kitabevi.

Kutup kutup ne demek?

Kutup kelimesi Türkçe'de "1. eksen, aks, kutup, 2. tasavvufta en yüksek mertebeye erişmiş kişi" anlamına gelir.

Kütüb ne demek Osmanlıca?

Önder, rehber; yaşadığı dönemin en büyük mürşidi.

Gavs ve kutup ne demek?

Geçici kutub "yardımcı" ya da "gavs" olarak bilinir ve yeryüzündeki bir insandır. Kevni kutub ise geçici kutbda bir hassa olarak ortaya çıkar ve Hallâc-ı Mansûr'a kadar geri götürülebilir. Geçici kutub yeryüzü azizlerinin ruhani lideridir.

Kutup olmak ne demek?

Kutub, Kutb, veya Kotb (Arapça: قطب), 'eksen', 'mihver' ya da 'kutup' demektir. ... 1240) gibi, [Kutub] tüm azizlerin evrensel lideri olduğu düşünülen en mükemmel insan demektir, ilahi ve dünyevi arasında aracıdır ve onların varlığı dünyanın var olması için elzemdir."

Islamda kutup ne demek?

Kutub, Kutb, veya Kotb (Arapça: قطب), 'eksen', 'mihver' ya da 'kutup' demektir. ... Kutub, Sufi tinsel önderidir, Allah ile ilahi bir bağı vardır ve kendisini Sufiliğin merkezine oturtan veya kutbu olduğu bilgiyi aktarır ama dışarıdan bilinmez. Her çağda bir kutub vardır ve yanılmazdır, güvenilir ruhani liderdir.

Gavs ve kutup ne demektir?

Dilimize Arapçadan girmiş olan gavs, yardım dilemek, medet ummak anlamına gelir. Kutup ise nokta ve merkez demektir. Birçok sözcük gibi bu iki kelime de tasavvufta farklı anlamlarda kullanılmıştır.

Kutbu âlem ne demek?

Tasavvufta en yüksek makama ulaşmış kişiye verilen ad (çoğulu aktab). Bu manevi dereceye ancak bir kişi erebilir ki o da Kutbü'l-Aktab (Kutupların Kutbu)'dır.

Eskiden kütüphaneye ne denirdi?

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan 'bibliothek' kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, theke saklandığı yer demektir.