Mega kolon ne demek?

İçindekiler:

  1. Mega kolon ne demek?
  2. Bağırsak megakolon nedir?
  3. Kedi megakolon nedir?
  4. Hirschsprung ameliyatı kaç saat sürer?
  5. Bağırsakta genişleme ne demek?
  6. Hirschsprung hastalığı ne demek?
  7. Agangliyonik megakolon nedir?
  8. Bağırsak felci neden olur?
  9. Bebeklerde Megakolon hastalığı nedir?
  10. Subtotal kolektomi ne demek?
  11. Hirschsprung hastalığı iyileşir mi?
  12. Hirschsprung hastalığı tanısı nasıl konur?
  13. Megakolon nedir tıp?
  14. Hirschsprung hastalığı neden olur?

Mega kolon ne demek?

Megakolon, kalın bağırsakta hareket yokluğu veya bağırsak tıkanıklığı denilebilir.

Bağırsak megakolon nedir?

Hirschsprung hastalığı ya da “konjenital agangliyonik megakolon”, bağırsakların gevşemesini sağlayan sinir hücrelerinin yokluğu ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bağırsaklar kasılıp gevşeyerek hareket ederler. Bu hastalıkta gevşemeyi sağlayan hücreler olmadığından, bağırsağın etkilenmiş kısmı kasılı kalır.

Kedi megakolon nedir?

Megakolon, kedilerde kolon çapının artmasıyla belirlenen kolonun kalıcı dilatasyon durumudur. Konstipasyonun sağaltımında laksatifler verilmesi ya da layman ile sonuç alınabilmesine karşın megakolon durumunda medikal sağaltı yetersizdir (1,2,4,5,6,7,8,9,10,12,14,15).

Hirschsprung ameliyatı kaç saat sürer?

Karın içinin açılıp bakılması, çalışmayan barsak kısımlarının çıkarılması. Ameliyat yaklaşık olarak 3-4 saat sürebilir. İşlemden beklenen fayda çalışmayan barsak kısmının çıkarılmasıdır. İşlem danışman doktordan başka bir doktor tarafından yapılabilir.

Bağırsakta genişleme ne demek?

Hirschsprung hastalığı (doğuştan kalın barsak genişlemesi olarak da adlandırılır) yavaş yavaş anormal büyüklükte ya da genişlemiş kalın barsak oluşmasına neden olur. Bunun nedeni alt rektumun dışkıyı anüsten dışarı çıkarmakta yeterli olmamasıdır.

Hirschsprung hastalığı ne demek?

Bağırsaklarda peristaltik hareketlerden sorumlu olan gangliyonların genetik nedenler sebebiyle kısmi veya tam olarak yokluğu Hirschsprung hastalığı olarak tanımlanır. Genel olarak kalın bağırsağın anüse yakın kısımlarında hastalığın oluşumu gözlenir.

Agangliyonik megakolon nedir?

Hirschsprung hastalığı ya da “konjenital agangliyonik megakolon”, bağırsakların gevşemesini sağlayan sinir hücrelerinin yokluğu ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bağırsaklar kasılıp gevşeyerek hareket ederler. Bu hastalıkta gevşemeyi sağlayan hücreler olmadığından, bağırsağın etkilenmiş kısmı kasılı kalır.

Bağırsak felci neden olur?

Bağırsak felci, karın içindeki ameliyatlardan hemen sonra görülebileceği gibi, karın içindeki iltihaplı hastalıklar, bağırsağı besleyen damarların tıkanması, genel durumu ileri derecede bozan sistemik ve metabolik hastalıklara bağlı olarak gelişebilir.

Bebeklerde Megakolon hastalığı nedir?

Doğumsal aganliyonik megakolon olarak da adlandırılan Hirschsprung hastalığı (HH) 5000 canlı doğumda bir görülen distal barsakta myenterik ve submukozal pleksuslarda gangliyon hücrelerinin bulunmaması ile karakterize, enterik sinir sisteminin gelişimsel bir bozukluğudur.

Subtotal kolektomi ne demek?

Bazen kalın bağırsakta birden fazla tümör ve / veya polip olabilir. Bu durumda kalın bağırsağın hem sağ hemde sol tarafının çıkarılması gerekir. Bu durumda ince bağırsak ile rektum arasında devamlılık sağlanır. Bu ameliyatta subtotal kolektomi denir.

Hirschsprung hastalığı iyileşir mi?

Hirschsprung hastalığı hayatı tehdit eden bir hastalıktır ve tedavi cerrahi gerektirir. Hirschsprung hastalığı ameliyatı olan çocuklar ameliyattan sonra kendilerini daha iyi hissederler. Büyüme Hirschsprung hastalığı nedeniyle yavaşsa, büyüme tipik olarak ameliyat sonrası iyileşir.

Hirschsprung hastalığı tanısı nasıl konur?

İlaç bağırsağa verildiğinde genişlemiş ve kasılmış bağırsak bölümleri tespit edilerek hastalığın kesin tanısı konulur. Bunun dışında rektal biyopsi yöntemiyle de hastalığın teşhisi sağlanabilir.

Megakolon nedir tıp?

Öncelikle kalın barsağı (kolonu) ilgilendiren ve kaka yapma problemi ile ortaya çıkan bir durumdur. 5000 doğumda bir görülür. Hastalık bebeğin kalın bağırsağında ve rektumunda kaslar içinde sinir hücrelerinin olmaması nedeniyle ortaya çıkar.

Hirschsprung hastalığı neden olur?

Bebeğin annenin rahminde erken gelişimi sırasında, sinir hücreleri bağırsağın sonuna doğru büyümesini durdurarak Hirschsprung hastalığına neden olur. Bu hücrelerin çoğu bağırsak başında başlar ve sonuna doğru büyür. Hirschsprung hastalığı, bu hücreler bir çocuğun bağırsağının sonuna ulaşmadığında ortaya çıkar.