Zemin Mekaniği nedir kısa?

İçindekiler:

  1. Zemin Mekaniği nedir kısa?
  2. Zemin nedir tanımlayınız?
  3. Zemin mekaniğinin önemi nedir?
  4. Zemin cinsi nedir?
  5. Zemin deneyleri nelerdir?
  6. Su muhtevası ne demek?
  7. Zemin plastisite nedir?
  8. Silt nedir ne demek?
  9. Zemin Kapilarite nedir?
  10. Zemin çökmesi nedir?
  11. Zemin parametreleri nelerdir?
  12. Zemin dinamiği laboratuvar deneyleri nelerdir?
  13. Doğal su muhtevası nedir?
  14. Porozite nedir inşaat?
  15. Zemin Mekaniği kıvam nedir?
  16. Silt malzeme nedir?
  17. Şilteler ne demek?
  18. Zemin içindeki su hareketi nedir?
  19. Kapilarite kılcallık olayı hangi zeminlerde neden gelişir?

Zemin Mekaniği nedir kısa?

Zemin mekaniği, zemin davranışlarını inceleyen zemin fiziği ve mühendislik mekaniğinin bir dalıdır. Zemin akışkanların (genellikle hava ve su) ve tanelerin (genellikle kil, silt, kum, ve çakıl) heterojen karışımını içerdiğinden akışkanlar mekaniği ve katı cisim mekaniğinden ayrılır.

Zemin nedir tanımlayınız?

Zemin, geoteknik mühendisliğinde, kayaç döngüsü ile meydana gelen kaynaşmamış ya da zayıf kaynaşık olma özelliği gösteren mineral tanelerinden oluşmuş birikintilerdir. Bu taneler arasındaki boşluklar ya da gözenekler sıvı(genellikle su) ve/veya hava içerir.

Zemin mekaniğinin önemi nedir?

Zemin mekaniği ve geoteknik mühendisliğinde esas olan; zeminin yapı yüklerinin etkisi altında ve yapıyla birlikte nasıl davranacağmı öngörmek, hesaplamak ve olası sorunları önleyecek çareleri bulmaktır. Bu yüzden de zemin mekaniği ve geoteknik mühendisliği, inşaat mühendisliğinin olmazsa olmazıdır.

Zemin cinsi nedir?

Zeminin cinsleri, teşekkül ve kazı güçlüğü bakımından toprak zeminler, küskülük zeminler, kaya zeminler ile batak ve balçık zeminler olmak üzere 4 sınıfta toplanıyor. Toprak zeminler, yumuşak toprak zeminler ve sert toprak zeminler olmak üzere kendi içinde 2'ye ayrılıyor.

Zemin deneyleri nelerdir?

Zemin Mekaniği Laboratuvar Deneyleri
  • Elek Analizi Deneyi.
  • Kıvam Limitleri Deneyleri.
  • Permeabilite Deneyleri.
  • Kompaksiyon Deneyleri.
  • Kayma Mukavemeti Deneyleri.
  • Konsolidasyon Deneyi.

Su muhtevası ne demek?

Su muhtevası, yaş zeminin daneler arası boşluklarında içerdiği su durumunu yansıtan bir terim olup, su kütlesinin kuru kütleye oranı olarak tanımlanır. Su içeriği birimsiz olup, ondalık veya yüzde bir sayı olarak ifade edilir. ... Bir zeminde kuru kütle sabit iken, su kütlesi su içeriğine bağlı olarak değişebilir.

Zemin plastisite nedir?

Zeminin plastik davrandığı en düşük su muhtevasıdır. Zeminin katı gibi davranmaya başladığı su muhtevasıdır. Plastisite İndisi (PI) = LL-PL'dir. Doğal su muhtevası LL ve PL ile karşılaştırılıp, zeminin kıvamı konusunda bilgi elde edilebilir.

Silt nedir ne demek?

i. (İng. shield) Bir kurum, bir kuruluş tarafından bir kimseye veya takıma armağan olarak verilen, üzerine o kurum veya kuruluşun adı ve amblemi kazılmış olan mâdenî levha.

Zemin Kapilarite nedir?

Kapilarite (kılcallık) Kılcal su zemin boşluklarında taneler arasında oluşan kanallarda biriken tutuk sudur. Kapiler bölge, kum ve çakıl gibi iri taneli zeminlerde görülmez. İri taneli zeminlerin aralarında oluşturdukları boşluklar büyük çaplı olup kapilarite olayına imkan vermez.

Zemin çökmesi nedir?

Çökme, zemin yüzeyinin çok az yatay hareketle veya hiç yatay hareketle aniden batması veya kademeli olarak aşağı doğru çökmesidir veya iç güçlerin etkisiyle, yer kabuğunun bir bölümünün asal durumunu yitirerek alçalması.

Zemin parametreleri nelerdir?

Zeminlerin Genel Mekanik Parametreleri
  • Kohezyon (c) : ...
  • İçsel Sürtünme Açısı [Kayma Dayanım Açısı] (Ф) : ...
  • Drenajsız Kayma Mukavemeti: ...
  • Doğal Birim Hacim Ağırlık: Doğal birim hacim ağırlık zeminin bulunduğu ortamdan örselenmeden alınması ile ölçülür.
Daha fazla öğe...

Zemin dinamiği laboratuvar deneyleri nelerdir?

Zemin Mekaniği Laboratuvar Deneyleri
  • Elek Analizi Deneyi.
  • Kıvam Limitleri Deneyleri.
  • Permeabilite Deneyleri.
  • Kompaksiyon Deneyleri.
  • Kayma Mukavemeti Deneyleri.
  • Konsolidasyon Deneyi.

Doğal su muhtevası nedir?

Su muhtevası, yaş zeminin daneler arası boşluklarında içerdiği su durumunu yansıtan bir terim olup, su kütlesinin kuru kütleye oranı olarak tanımlanır. Su içeriği birimsiz olup, ondalık veya yüzde bir sayı olarak ifade edilir. ... Bir zeminde kuru kütle sabit iken, su kütlesi su içeriğine bağlı olarak değişebilir.

Porozite nedir inşaat?

Porozitenin kelime anlamına bakıldığında gözeneklilik olduğu görülür. İnşaat mühendisliğindeki karşılığı da aslında budur. Bir zeminin boşluk hacminin, tüm hacmine oranına porozite denir. Sembolü n harfidir, zeminin boşluk oranını yansıtır.

Zemin Mekaniği kıvam nedir?

Kıvam limitleri, zemin davranışını tanımlamak için kullanılan su içeriğinin sınırlarıdır. ... Likit durumda, zemin bir sıvı gibi akabilir. Plastik durumda, zemin çatlamadan istenilen şekil verilebilir. Yarı katı durumda, zemin çatlar ve istenilen şekil zorlukla verilir.

Silt malzeme nedir?

Silt , mineral kökenli kuvars ve feldispat olan kum ve kil arasında büyüklükte granül bir malzemedir. Silt toprak veya su ve toprakla süspansiyon halinde karıştırılarak tortu gibi bir nehir gibi su kütlelerinde oluşabilir.

Şilteler ne demek?

Şilte; üstünde oturulan, yatılan, içi yünle, pamukla doldurulmuş döşek veya üstünde yatmaya ya da oturmaya yarayan, içi pamukla veya elyafla doldurulmuş kılıftan oluşan döşek anlamına gelir.

Zemin içindeki su hareketi nedir?

Zemin boşluklarında suyun hareketini; yerçekimi, kılcallık (kapilarite), buz oluşumu ve uygulanan dış basınçlar sonucu meydana gelen hidrostatik kuvvetler sağlar. Zemindeki suyun bu etkenlerle meydana gelen hareketine sızma (seepage) denir.

Kapilarite kılcallık olayı hangi zeminlerde neden gelişir?

Kılcal su zemin boşluklarında taneler arasında oluşan kanallarda biriken tutuk sudur. Kapiler bölge, kum ve çakıl gibi iri taneli zeminlerde görülmez. ... Eğer YASS ile temasta olan tabakalar ince taneli zeminlerden oluşursa boşluklar küçük olacağından kapiler (kılcal) borulara ait özellikleri gösterir.