Prolaktinoma nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Prolaktinoma nasıl anlaşılır?
  2. Prolaktinoma nasil tedavi edilir?
  3. Prolaktinoma tanısı nasıl konur?
  4. Prolaktin yüksekliği tedavisi nasıl olur?

Prolaktinoma nasıl anlaşılır?

Prolaktinoma. Prolaktin üreten hücrelerden kaynaklanan bir hipofiz adenomudur. Bu rahatsızlıkta memeler büyüyor, hassaslaşıyor ve süt salgılamaya başlıyor, Bunun yanı sıra kadınlarda adetler düzensizleşiyor ve kesiliyor, hamile kalınamıyor. Erkeklerde ise cinsel güç kaybı, kısırlık ve jinekomasti görülüyor.

Prolaktinoma nasil tedavi edilir?

– Baş ağrısı, görme problemleri gibi tümör basısına bağlı şikâyetlerin kaybolması. Prolaktinoma tedavisi iki kısımdan oluşur. Birincisi, ilaçla yapılan tedavidir. Diğeri ise ameliyattır.

Prolaktinoma tanısı nasıl konur?

Ayrıntılı muayene, laboratuvar testleri, hipofiz bezinin manyetik rezonans görüntülemesi gibi yöntemlerle prolaktinoma tanısı konulur. Diğer hipofiz tümörlerine göre tanı daha kolaydır. Tedavide temel amaç prolaktin düzeylerini düşürmek ve tümör kitlesini küçülterek şikayetlerin ortadan kaldırılmasıdır.

Prolaktin yüksekliği tedavisi nasıl olur?

Prolaktin yüksekliği ilaçla tedavi edilebilir. Ayrıca cerrahi veya radyoterapi kullanılabilir. Prolaktinin düşüklüğü kadınlarda doğum sonrası süt üretememeye ve erkeklerde ise cinsel isteksizliğe neden olabilir.