Siyasi partilere Devlet yardımı hangi anayasada?

İçindekiler:

  1. Siyasi partilere Devlet yardımı hangi anayasada?
  2. Siyasi partilerin Devlet yardımı alabilmesi için yüzde kaç oy almalı?
  3. Partilere hazine yardımı ne zaman başladı?
  4. Meclise girmek için yüzde kaç?
  5. Muhtar adayları siyasi partiye üye olabilir mi?
  6. Siyasi parti kuruluş dilekçesi nereye verilir?

Siyasi partilere Devlet yardımı hangi anayasada?

648 sayılı Kanun 1974 tarihinde 1802 sayılı Kanunla yeniden düzenlenmiştir. Aynı şekilde, 1982 Anayasasının ilk halinde de devlet yardımına ilişkin herhangi bir hüküm yer almamaktadır. Siyasi Partiler Kanununa 1984 yılında 3032 sayılı Kanunla, siyasi partilere devlet yardımı yapılmasına dair hüküm eklenmiştir.

Siyasi partilerin Devlet yardımı alabilmesi için yüzde kaç oy almalı?

Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların %7'sinden fazlasını alan siyasi partilere de Devlet yardımı yapılır. Bu yardım en az Devlet yardımı alan siyasi partinin ikinci fıkra gereğince almış olduğu yardım ve genel seçimlerde aldığı toplam geçerli oy esas alınarak kazandıkları oyla orantılı olarak yapılır.

Partilere hazine yardımı ne zaman başladı?

1965 yılında çıkarılan 648 sayılı Yasa (Siyasi Partiler Kanunu), siyasal yaşamın en önemli kurumlarından biri olan siyasal partileri, kendilerine özgü bir hukuki rejime kavuşturmakta, partilerin gelir kalemleri arasında “devlet yardımı”na yer vermekteydi.

Meclise girmek için yüzde kaç?

Türkiye. askerî darbesinden sonra seçim barajı (10 Haziran 1983 tarihli 2839 sayılı kanunla) %10 seviyesine yükseltilmiştir. Günümüzde, dünya ülkelerinde seçim barajı yüzde 0 ila 5 arasında değişirken, bu oranın Türkiye'de çok yüksek olması, demokrasi bakımından sorgulanmasına yol açmaktadır.

Muhtar adayları siyasi partiye üye olabilir mi?

Bilindiği üzere siyasi partiler, muhtarlık ve ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimlerinde aday gösteremezler. Bu seçimlerde adaylığa ilişkin hükümler uygulanmaz.

Siyasi parti kuruluş dilekçesi nereye verilir?

Siyasi partiler, aşağıda belirtilen ve her birinden beşer adet hazırlanan bildiri ve belgelerin, İçişleri Bakanlığına verilmesiyle tüzel kişilik kazanırlar.