H-Bridge köprüsü nedir?

İçindekiler:

  1. H-Bridge köprüsü nedir?
  2. H-Bridge devresi nedir?
  3. H-Bridge motor driver nedir?
  4. DC motor çeşitleri nelerdir?
  5. Doğru akım motorları çeşitleri nelerdir?
  6. Doğru akım makinalarında bulunan Kollektörün görevi nedir?
  7. Doğru akım makinalarında uyartım nedir?
  8. Doğru akım motorlarında dönen kısma ne ad verilir?

H-Bridge köprüsü nedir?

DC Motorun yön kontrolünü sağlayabilmek için H-Bridge (H-Köprü) denilen bir yöntem geliştirilmistir. H-Bridge genel olarak 4 adet transistor, diyot yada MOSFET ile gerçekleştirilen motorun iki yönlü dönebilmesini sağlayan bir yöntemdir.

H-Bridge devresi nedir?

Genel olarak H-bridge, dört tane anahtarlama elemanı içeren ve ortasında bir yük bulunan H şeklinde bir devredir. Yukarıdaki resimde Q1, Q2, Q3 ve Q4 anahtarlama elemanlarıdır. Bu anahtarlama elemanları genellikle bi-polar ya da FET transistörlerdir.

H-Bridge motor driver nedir?

L298 Dual H-Bridge Motor sürücü kartı her bir çıkışından 2A akım verebilen ve 25W güç üretebilen bir motor sürücü kartıdır. Akım yönlerini her iki yönde de kontrol edebilir, dolayısıyla bağlanan bir motoru çift yönlü kontrol edebilir.

DC motor çeşitleri nelerdir?

DC motorlar fırçalı, fırçasız, step ve servo motorlar olarak çeşitlendirilmektedir.

Doğru akım motorları çeşitleri nelerdir?

DC motorlar fırçalı, fırçasız, step ve servo motorlar olarak çeşitlendirilmektedir.

Doğru akım makinalarında bulunan Kollektörün görevi nedir?

Kollektör sayesinde doğru akım motorlarında rotora gerilimin iletilmesi sağlanır. Statörde üretilen alternatif gerilim kolektör tarafından doğrultulur ve kolektör üzerine temas eden fırçalar yardımı ile dış devreye iletilir. Kollektör birbirinden tek tek yalıtılmış sert bakır levhalardan oluşur.

Doğru akım makinalarında uyartım nedir?

Doğru akım şönt makineler Kendinden uyartımlı şönt makinelerinde uyartım sargıları endüvi sargılarına gerilim sağlayan aynı kaynaktan beslenir. Yabancı uyartımlı makinelerde ise endüvi bir gerilim kaynağından beslenir ve bu kaynaktan bağımsız olarak diğer bir gerilim kaynağı ile uyartım sargıları beslenir.

Doğru akım motorlarında dönen kısma ne ad verilir?

Elektromıknatıslı ve sabit mıknatıslı arasında stator dışında yapıları açısından farklılık yoktur. Doğru akım motorları, duran ve dönen kısımlardan meydana gelir. Duran kısım statör, dönen kısım ise rotordur. Statör makinanın dış tarafında kalan, duran kısmıdır.