Silajlık mısır ekimi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Silajlık mısır ekimi nasıl yapılır?
  2. Silaj ekimi ne zaman?
  3. Sılajlık Mısır kaç günde yetişir?
  4. Ikinci ürün mısır ekimi nasıl yapılır?
  5. 1 dönüme ne kadar silajlık mısır ekilir?
  6. Silajlık mısır dönüme kaç ton verir?
  7. Silajlik mısır Donume kac kg ekilir?
  8. Tane mısır kaç günde yetişir?
  9. 1 dönüm den ne kadar silaj çıkar?
  10. 1 dönüme kaç adet mısır ekilir?
  11. 1 dönüm tarladan ne kadar silaj çıkar?

Silajlık mısır ekimi nasıl yapılır?

En uygun ekim pnömatik (havalı) mibzerle yapılanıdır. Mekanik mısır ekim makinaları veya Ayçiçeği mibzeri ile de ekim yapılabilir. Ekimlerde sıra arası mesafe 70 cm, sıra üzeri 17–20 cm arasında olmalıdır. Ekim derinliği, toprak rutubetli ise 5 cm, toprak kuru ise 8 cm olmalıdır.

Silaj ekimi ne zaman?

Toprak sıcaklığı 13-15 °C olduğunda en uygun ekim zamanıdır. Ana ürün olarak silajlık mısır ekilecek olursa Nisan-Mayıs aylarında, ikinci ürün olarak ekim yapılacaksa Haziran-Temmuz ayları uygun tarihlerdir. Sıraya ekimde 2-2.5 kg/da, serpme ekimde 3-4 kg/da tohum atılmalıdır.

Sılajlık Mısır kaç günde yetişir?

Arazisi dar olan üretici 80-90 günde yetişen erkenci silajlık mısırı ekiyor. Temmuz ve ağustos aylarında hasat ettikten sonra bir kez daha ekiyor ikinci ekimini de kasımda hasat ediyor. Arazisi uygun olan üreticilerimiz ya da hayvan sayısı az olan üreticilerimiz ise 100-120 gün arasında yetişen silajlık mısırı ekiyor.

Ikinci ürün mısır ekimi nasıl yapılır?

Bölgedeki araştırma kuruluşlarınca yapılan ekim zamanı denemeleri sonucunda yöremizde ikinci ürün mısırdan iyi verim alınabilmesi için haziran sonu temmuz başı en uygun ekim zamanı olarak tespit edilmiştir. Ekim sıra arası 70 cm, sıra üzeri 20-25 cm olacak şekilde sıraya ekim en uygundur.

1 dönüme ne kadar silajlık mısır ekilir?

Bir dekar alanda 800 bitkinin olması iyi bir verim için uygun bir ekimin yapıldığını gösterir. Tohumun 5 – 6 cm. derinliğe düşmesi yeterlidir. Silajlık mısırda dekara atılacak tohum miktarı dane iriliği ve çeşit özelliğine göre 4 – 6 kg'dır.

Silajlık mısır dönüme kaç ton verir?

Özellikle hayvancılıkta kullanılan silajlık mısırda son yıllarda dekar başına kilogram verimi de arttı. Geçen yıl dekar başına yaklaşık 5 ton ürünün alındığı silajlık mısırda rakamın gelişen tarım teknolojileriyle daha da artması bekleniyor.

Silajlik mısır Donume kac kg ekilir?

Silajlık mısırda dekara atılacak tohum miktarı dane iriliği ve çeşit özelliğine göre 4-6 kg kadardır. Ekilecek tohum miktarı dane mısır için önerilen dekara 2-3 kg tohumun %50 veya %75'i kadar artırılarak da çeşit özelliği ve tane iriliğine göre ayarlanabilmektedir. Silaj mısırda ekim derinliği ise 5-6 cm olmalıdır.

Tane mısır kaç günde yetişir?

Vejetasyon süresi çeşide göre değişse de ortalama gün arasında sonuç alınıyor. Çimlenme sıcaklığı 8 ile 10 derece arasında hesaplanıyor. Yüksek sıcaklıklarda (18-20) tohumların çimlenmesi ve çıkışı daha hızlı oluyor. Uygun büyüme sıcaklığı ise 20 ile 30 derece arasını gösteriyor.

1 dönüm den ne kadar silaj çıkar?

Yapılan masrafların karşılığını mısırdan bu yıl alıyoruz. Dönümde 9 ile 10 ton arası silajlık mısır alıyorduk. Hasat yaptığımız yerlerde gördük ki bu yıl dönümde 13-14 tonu yakaladık.

1 dönüme kaç adet mısır ekilir?

Ortalama dekarda 7500-9500 mısır tohumu önerilmektedir.

1 dönüm tarladan ne kadar silaj çıkar?

Dönümde 9 ile 10 ton arası silajlık mısır alıyorduk. Hasat yaptığımız yerlerde gördük ki bu yıl dönümde 13-14 tonu yakaladık.