Menopozda hormon tedavisi nedir?

İçindekiler:

  1. Menopozda hormon tedavisi nedir?
  2. Menopozda hangi hormonlara bakılır?
  3. Menopozda testosteron artar mı?
  4. Menopozda hormon tedavisi ne kadar sürer?
  5. Menopoz kan tahlilinde çıkar mı?

Menopozda hormon tedavisi nedir?

Menopozda, yetersiz olan hormonları yerine koyma anlamına gelen hormon replasman tedavisi (HRT) uygulanıyor. Bu amaçla östrojen veya östrojen ve progesteron içeren ilaçlar kullanılıyor. Menopozla ortaya çıkan sorunların çoğu, HRT ile sona eriyor. Uzun süre tek başına östrojen alınması, rahimde kanser riskini artırıyor.

Menopozda hangi hormonlara bakılır?

Tüm hormonlarbirbiri ile alakalı olarak zincirleme değişime uğrarken, menopoz döneminin yaklaşmasıile yumurtalıklarda İnhibin- B hormonu salınımı azalır. Ancak bu değerlerdemenopoz teşhisi için yeterli değildir. Testosteron ve progesteron hormon seviyeleri menopoz dönemiile birlikte azalmaktadır.

Menopozda testosteron artar mı?

Menopoz öncesi dönemde kadınlar hem testosteron hem östrojen üretir. Bu dönemde östrojen düzeyi testosteron düzeyinden daha fazladır.

Menopozda hormon tedavisi ne kadar sürer?

Genellikle bu şikayetler en fazla 2–3 yıl sürer. Bu tür şikâyetler kesildikten sonra başka amaçla hormon tedavisi kullanılması günümüzde önerilmemektedir. 5 yıldan fazla HRT kullanılması çok zorunlu olmadıkça tercih edilmemelidir. HRT Tedavisi ile menopozun birçok semptomundan kurtulabilinir.

Menopoz kan tahlilinde çıkar mı?

Menopoz testleri ile kanda bulunan hormon seviyelerinindoğruya en yakın sonuçlara ulaşılabilmesi için âdetin 3. gününde ya da bugünlere yakın dönemlerde testin yapılması uygundur. Testin yapılacağı güniçerisinde kişinin aç ya da tok karnına olması sonucu değiştirmemektedir.