Kınık Boyu nereden gelmiştir?

İçindekiler:

  1. Kınık Boyu nereden gelmiştir?
  2. Yozgat hangi Oğuz boyundan?
  3. Tokat'ta hangi Türk boyları var?
  4. Çankırı hangi Türk boyu?
  5. Yozgat hangi boya mensup?
  6. Bozoklar hangi boydan?

Kınık Boyu nereden gelmiştir?

On altıncı yüzyılda Halep'te, Ankara'da ve Aydın'da Kınık boyuna mensup toplulukların yaşadığı bilinmektedir. On yedinci yüzyılda, Sivas'ta da bir Kınık cemaatinin mevcudiyeti görülmektedir. Bugün Anadolu'da, Kınık adını taşıyan pek çok köy ve İzmir'e bağlı Kınık kasabası vardır.

Yozgat hangi Oğuz boyundan?

Oğuzların Bozok kolu Anadolu'ya geldikten sonra yoğun bir şekilde Yozgat ve çevresini yurt tutmuşlardır. Bu sebeple bu bölgeye Osmanlı İdari sistemi içerisinde Bozok sancağı adı verilmiştir. Cumhuriyet döneminde bu adlandırma değişmesine rağmen, halk arasında Bozok adlandırması sürdürülmüştür.

Tokat'ta hangi Türk boyları var?

"Salur" kelimesi kılıç sallayan anlamında kullanılmıştır. 14. yüzyılda Sivas,Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm sürmüş Kadı Burhaneddin Devleti Salur boyuna mensuptur. Anadolu'da Salur boyuna mensup halkın yaşadığı bölgelerde Salur ismini taşıyan çok sayıda köye rastlanmaktadır.

Çankırı hangi Türk boyu?

Çankırı halkı Türkmen'dir. Soyu, Özbek asıllı olan Kırım, Kafkas, Rumeli göçmenlerinden olan köylerde vardır. Inallı Ballı soyundan, Alagöz oymağından gibi.

Yozgat hangi boya mensup?

Günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birçok bölgesinde yaşayan Türk halkının çoğunluğu bu Türk boyuna mensuptur. Oğuzlar kendi içerisinde Bozok ve Üçok olmak üzere iki ana kola ayrılmışlardır. Bu kollardan Bozok adı Osmanlı Devleti idari yapılanmasında Yozgat ili ve çevresine verilmiştir.

Bozoklar hangi boydan?

Bozoklar, Türk mitolojisinde "göksel boylar"ı (semavi kavimleri) ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Bunlar, Oğuz Han'ın ikinci (gökten inen) eşinden olan üç oğlu ve onlardan türeyen boylardır. Altın Yay'ın sahibidirler. 24 Oğuz boyundan 12'sini oluştururlar.