Inflamatuar miyopati ne demek?

İçindekiler:

  1. Inflamatuar miyopati ne demek?
  2. Polimiyozitin nedir?
  3. Miyopati nedir nasıl tedavi edilir?
  4. Polimiyozit ve dermatomiyozit nedir?
  5. Dermatomiyozit ne demek?
  6. Miyozit nedir FTR?
  7. Gottron belirtisi nedir?
  8. Lupus hastası ne demek?

Inflamatuar miyopati ne demek?

İnflamatuar Miyopati Nedir? Miyopati, kas tutulumunu ifade etmek için kullanılan bir tıbbi terimdir. İmmün sistemin kas hücrelerini hedef alarak saldırması sonucunda, kaslarda inflamasyon (iltihap/yangı) ve yıkımla giden; buna bağlı kas güçsüzlüğünün geliştiği bir grup otoimmün hastalıklardır.

Polimiyozitin nedir?

İki taraflı simetrik, kol ve bacakta güçsüzlüğe neden olan bir kas hastalığıdır. Kas güçsüzlüğü haftalar-aylar içinde ilerler ve genellikle kol ve bacakları (el ve ayaklardan çok) etkiler. Hastalar genellikle merdiven çıkmada, saçlarını taramada ve yerden kalkmada güçlükten şikayetçidir.

Miyopati nedir nasıl tedavi edilir?

Miyopatinin kesin bir tedavisi henüz bulunmamaktadır. Yalnızca ilaçlar ve fizik tedavi ile süreç daha hafif geçmektedir. Bu demek oluyor ki eğer fizik tedavi aksatılırsa miyopati yenileyebilir.

Polimiyozit ve dermatomiyozit nedir?

Miyopatiler çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Bunlardan biri olan polimiyozitte, kasların güçsüzlüğü yanında hastaların bir bölümünde kas ağrıları da vardır. Eğer deride de bazı değişiklikler bulunursa hastalık dermatomiyozit adını alır.

Dermatomiyozit ne demek?

Dermatomiyozit, derideki küçük kan damarlarını (dermato-) ve kasları (miyozit) tutar. Özellikle gövdedeki, kalça, omuz ve boyun çevresindeki kaslarda güçsüzlük veya ağrı gibi sorunlara yol açar. Çoğu hastada tipik deri döküntüleri de vardır.

Miyozit nedir FTR?

İnflamatuar miyozitler (miyopatiler) (İM) halk arasında iltihaplı kas romatizması olarak bilinir. Bu gruba giren hastalıklarda kaslarda kronik bir iltihap ve buna bağlı kas güçsüzlüğü vardır. Kas ağrısı dikkat çeken bir yakınma değildir, güçsüzlük ön plandadır.

Gottron belirtisi nedir?

Gottron belirtisi; diz ve dirsekler başta olmak üzere eklemlerde eritemli maküller ve yamalar. Üzerlerinde hafif kepeklenme olabilir. Heliotropik döküntü; sıklıkla üst göz kapağında olmak üzere eritimli döküntünün varlığı. Bu nadiren yanaklara dağılabilir.

Lupus hastası ne demek?

Kelebek hastalığı (Lupus) ya da tam adıyla Sistemik Lupus Eritematozus vücutta pek çok organı birden tutan romatizmal bir hastalıktır. Yüzde kelebek tarzında kırmızı döküntüyle karakterize olduğundan halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinir. Lupus hastalığı otoimmün olarak tabir edilen hastalıklardandır.