Madem ki neden birleşik yazılır?

İçindekiler:

  1. Madem ki neden birleşik yazılır?
  2. Madem mi Mâdem mi?
  3. Madem ne demek anlami?
  4. Madem kelimesi ne anlama gelir?
  5. Mâdem ne demek?
  6. Madem ne demek Osmanlıca?
  7. Modem nedir ne işe yarar kısaca?
  8. Haftasonu nasıl yazilir TDK?
  9. Hafta içi nasıl yazilir TDK?
  10. Hafta içi mi hafta içi mi?
  11. Yada nasıl yazılır?
  12. Öyle yada böyle nasıl yazılır?
  13. Vede mi ve de mi?
  14. Bir an için nasıl yazılır?
  15. Açısından da nasıl yazılır?
  16. Sizin için de nasıl yazılır?
  17. Senide nasıl yazılır TDK?
  18. De nerede ayrı yazılır?
  19. De ve ki eki ne zaman ayrı yazılır?
  20. Akşamki kelimesi nasıl yazılır?
  21. De ve ki eki nasıl yazılır?

Madem ki neden birleşik yazılır?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre ''mademki'' kelimesi birleşik olarak yazılır. Günümüzde bu kelime ayrı olarak yanlış yazılabilmektedir. Mademki istemiyorsun, o halde gelmem. Mademki neden dün akşam beni aramadın?

Madem mi Mâdem mi?

(ma:dem) “Değil mi ki, -diği için, -diğine göre” anlamlarında sebep göstermek için, başına getirildiği cümleyi daha sonraki cümleye bağlayan bir söz, mademki: “Bakma sen madem tanıdıkmış, bulur bir çaresini.” -Ç. Altan. < Ar. mâdâm) madem. (< Ar. mâdâm) madem.

Madem ne demek anlami?

Madem kelimesi Türkçe'de "devam ettikçe, daim oldukça" anlamına gelir. Arapça dwm kökünden gelen mā dāma ما دام z "devam ettikçe, daim oldukça" deyiminden alıntıdır. Arapça deyim Arapça dāma دام z "devam etti" fiilinden türetilmiştir.

Madem kelimesi ne anlama gelir?

Madem anlamı, kısaca tanımı: Mademki : Madem. Sebep : Bir şeyin olmasına veya belli bir hâlde bulunmasına yol açan şey. Göstermek : Herhangi bir biçimde değerlendirmeye yol açmak.

Mâdem ne demek?

MÂDEM – MÂDEMKİ (Ar. mādām'dan mādem – mādem ki) Başına getirildiği cümleyi “değil mi ki, –diği için, –diğine göre” gibi anlamlarla daha sonraki cümleye bağlar: Geceler hâmile mâdem çocuk ergeç doğacak (Mehmet Âkif'ten).

Madem ne demek Osmanlıca?

mâ-dâm ::: (a. bağ.) : 1) madem, çünkü, değil mi ki.

Modem nedir ne işe yarar kısaca?

kısacası anlamı zf. (kısa'cası) Kısa söylemek gerekirse, sözün kısası, elhasıl, velhasıl, velhasılıkelam: "Bir kimse, doktor, avukat, yargıç, kunduracı, kısacası ne iş görürse görsün, gerekli sanat eğitiminden yoksunsa gördüğü işin önemini kavrayamaz." -N.

Haftasonu nasıl yazilir TDK?

TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda haftasonu kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Hafta sonu isimdir. Hafta sonu ayrı yazılır. Doğru yazılışı '' Hafta sonu'' şeklindedir.

Hafta içi nasıl yazilir TDK?

Türk Dil Kurumuna göre hafta içi kelimesinin doğru yazılışı ayrıdır. ''hafta içi'' şeklinde yazılması doğru olmaktadır. Hafta içi kelimesinin cümle içerisinde doğru ve yanlış yazım örnekleri aşağıda belirtilmiştir.

Hafta içi mi hafta içi mi?

Türk Dil Kurumuna göre hafta içi kelimesi cumartesi ile pazar dışında kalan tüm günler için kullanılan bir ifadedir. Eş anlamlısı da hafta arası şeklindedir. Çoğu zaman haftaiçi olarak yazılan kelimenin doğru yazılımı bu şekilde değildir. Yani haftaiçi şeklindeki bitişik yazılış yanlıştır.

Yada nasıl yazılır?

Bir konuda göz önünde bulundurulan seçenekleri sunmak, tercihin hangisinden yana olduğunu sormak ya da belirlemek için kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre yada doğru yazılışı ayrı olarak 'ya da' şeklinde yazılmaktadır.

Öyle yada böyle nasıl yazılır?

Öyle veya böyle deyiminin anlamı ve açıklaması Ne olursa olsun, her hâlde, bu durumda. "Öyle veya böyle bir gün o bu kapıya gelecek."

Vede mi ve de mi?

Bağlaç olan 'de' ve 'da' her zaman ayrı, bulunma durumu eki -da, -de, ise her zaman bitişik yazılır.

Bir an için nasıl yazılır?

Bir an kelimesinin TDK'ya göre yazımı da bulunuyor. Bir an kelimesi, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne göre ayrı olarak yazılmaktadır. Bir an şeklinde yazımı doğru yazımdır. Kelime daima ayrı yazılır.

Açısından da nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “bağlaç olan da / de'nin yazılışı” için kural çok basit: “Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.

Sizin için de nasıl yazılır?

Bu kelime genellikle Sizinde şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Sizin de şeklinde olmalıdır.

Senide nasıl yazılır TDK?

TDK'ye göre bu gibi ifadelerdeki "beni de" ayrı yazılır çünkü buradaki de, dahi anlamındaki de'dir. Aynı şey "seni de", "onu da" ifadeleri için geçerlidir. Literatürden bir örnek için aşağıdaki şiire bakabilirsiniz: Beni de bir seven vardı, Gözlerime gülen vardı, Dertlerimi bilen vardı, Her halimi gören vardı.

De nerede ayrı yazılır?

Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.

De ve ki eki ne zaman ayrı yazılır?

—Kendisinden önce '-ta (-te, -da, -de)' eki varsa genellikle bitişik yazılır. “Dünyadaki, sokaktaki, ekrandaki, kutudaki” örneklerinde olduğu gibi. —Şüphe ve pekiştirme göreviyle kullanılan ki sözü de ayrı yazılır. “Paramız kaldı mı ki?”, “Öyle çok susamıştı ki” örneklerinde olduğu gibi.

Akşamki kelimesi nasıl yazılır?

Akşam yapılmış olan anlamına gelir. Bu kelime genellikle Akşam ki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Akşamki şeklinde olmalıdır.

De ve ki eki nasıl yazılır?

“de” bağlacı ile “-de” eki hakkında bahsettiğimiz durum “ki” bağlacı ve “-ki” eki için de geçerlidir. İkisi hep karıştırılır. İlgi eki olan “-ki” sözcüğe bitişik yazılır.