Abdulkadir Geylani Tarikatı Nedir?

İçindekiler:

  1. Abdulkadir Geylani Tarikatı Nedir?
  2. Zengidost ne demek?
  3. Abdülkadir Geylani Arap mı?
  4. Abdulkadir Geylani hangi tasavvufi akım?
  5. Evliyalar Sultanı kimdir?

Abdulkadir Geylani Tarikatı Nedir?

Kadirilik ya da Kadiriyye, Sünnîliğin Hanbeli mezhebine mensup Abdülkâdir Geylânî tarafından 12. yüzyılın başlarında kurulan ve silsilesini Ali bin Ebu Talib'e dayandıran sufi/tasavvufî yol. Kadirilik ya dadiğer adıyla Kadiriyye İslam dünyasının ilk tarikatı ve dolayısıyla en köklüsü ve en yaygınıdır.

Zengidost ne demek?

Lakabının “Zengi-dost” veya “Cengi-dost” olduğu yazılıyor. “Cengidost” lakabı kabul edilecek olursa, Abdülkadir Geylani'nin babasının bir mücahit olduğu, savaşlara katılan bir kahraman olduğu düşünülebilir. “Zengidost” denirse, bu sefer de Arap olmayan bir kökenden geldiği kabul edilebilir.

Abdülkadir Geylani Arap mı?

Muhyiddin lakablı Kadiriyye tarikatı kurucusu Abdülkadir Geylan Hz.'nin hayatı 470'te (1077) Hazar denizinin güneybatısındaki Gîlân eyalet merkezine bağlı Neyf köyünde doğdu. Arapça'da "el-Cîlî, el-Cîlânî", Farsça'da "Gîlî, Gîlânî", Türkçe'de ise "Geylânî" şeklinde telaffuz edilen nisbesiyle şöhret buldu.

Abdulkadir Geylani hangi tasavvufi akım?

İslam tasavvuf'unu herkesin anlayacağı şekilde sundu. Önceden Şafii mezhebi'nde idi. Hanbelî mezhebi unutulmak üzere olduğundan, Hanbeli mezhebine geçti ve bu tercihi mezhebin yayılmasında etkin bir yeri olmuştur.

Evliyalar Sultanı kimdir?

Abdülkadir Geylani, 1166'da Bağdat'ta vefat etti. Türbesi Bağdat'tadır. Muhyiddîn, Kutb-i Rabbânî, Kutb-i a'zam, Gavs, Gavs-ül a'zam, Sultân-ul-evliyâ (evliyaların sultanı) olarak da anılır.