Faktoring ne iş yapar?

İçindekiler:

  1. Faktoring ne iş yapar?
  2. Faktoring işleminde faktor nedir?
  3. Vade faktoringi nedir?
  4. Faktoring senedi nedir?
  5. Faktoring işlemlerinin türleri nelerdir?
  6. Faturalı senet nedir?
  7. Kimler faktoring yapabilir?

Faktoring ne iş yapar?

Faktoring, firmaların mal ve hizmet satışlarından doğan yurt içi ve yurt dışı vadeli alacaklarının faktoring şirketi tarafından temlik alınarak garanti, alacak ve tahsilat yönetimi, finansman hizmetlerinin bir arada sunulduğu komple bir finansman yöntemidir.

Faktoring işleminde faktor nedir?

Faktor, yani faktoring şirketi, satıcı firma ile arasındaki anlaşmaya dayalı olarak satıcının vadeli olarak yaptığı satışlardan doğan faturalar ve alacak belgeleri ile tevsik edilen alacakları temlik almayı, alacakları tahsil etmeyi, alacakları takip etmeyi ve ön ödeme yapmayı üstlenir.

Vade faktoringi nedir?

Faktoring, işletmelerin vadeli alacaklarını faktoring şirketine devretmesi (temlik etmesi) ile vadesinden önce nakde çevirdikleri finansal bir hizmettir. İşletmeler birbirleri ile olan ticaretlerinde sıklıkla vadeli çek kullanırlar. Bu çeklerin vadeleri de Türkiye'de ortalama dört ay kadardır.

Faktoring senedi nedir?

Faktoring, firmaların mal ve hizmet satışlarından doğmuş veya doğacak vadeli, fatura veya fatura yerine geçen bir belgeye dayanan alacakların (çek, senet) faktoring şirketi tarafından temlik alınması yoluyla, finansman, garanti ve tahsilat hizmetlerinin sunulduğu bir finansal üründür.

Faktoring işlemlerinin türleri nelerdir?

FAKTORİNG TÜRLERİ ?
  • Yurtiçi Faktoring/Uluslararası Faktoring. Yurtiçi Faktoring: Aynı ülke sınırları içerisinde bulunan alıcı firma, satıcı firma ve faktoring şirketi aracılığıyla gerçekleştirilir. ...
  • Kabilirücu Faktoring/ Gayrikabilirücu Faktoring. ...
  • Bildirimli Faktoring/Bildirimsiz Faktoring.

Faturalı senet nedir?

Nedir? Mal ve hizmet satışından doğan alacakların temlik alınarak vadesinden önce iskonto edilmesidir. ... Faturalı Çek Senet İskontosu ile temlik edilmek istenen alacağa ilişkin fatura ve ödeme aracı olan çek veya senedin işleme alınarak vadesinden önce nakde çevrilir.

Kimler faktoring yapabilir?

Kimler faktoring yapabilir? Vadeli satış yapan ve müşterilerinden ödemelerini gecikmeli alan bütün işletmeler (şahıs ya da tüzel) faktoring yapabilirler. Finansal açıdan güçlü müşterilere sahip ancak ödemelerini gecikmeli alan küçük ve orta boyutlu işletmeler faktoring işleminden oldukça avantaj sağlamaktadır.