Ayrımcılık ne demektir?

İçindekiler:

  1. Ayrımcılık ne demektir?
  2. Ayrımcılık sorunu nedir?
  3. Ayrımcılık nedir ne değildir?
  4. Ayrımcılık alanları nelerdir?
  5. Ayrımcılık nedir kaça ayrılır?
  6. Ayrımcılık tazminatı nedir?
  7. Ayrımcılık türleri nelerdir?
  8. Ayrımcılık nedir sosyoloji?
  9. Eşitsizlik tazminatı nedir?
  10. Ayrımcılık tazminatı miktarı ne kadar?
  11. Ayrımcılık temelleri nedir?
  12. Ayrımcılık davranışsal mıdır?
  13. Kalıp yargı nedir sosyal psikoloji?
  14. Durumsal ayrımcılık nedir?
  15. Eşit davranma borcunun ihlali nedeniyle iş ilişkisinin devamı veya sona ermesinde işçi ne kadar ücreti tutarında tazminat ve varsa yoksun bırakıldığı haklarını talep edebilir?
  16. Ayrımcılık tazminatı nasıl hesaplanır?
  17. Ayrımcılık yapmama ilkesi nedir?
  18. Kalıp yargı ile önyargı arasındaki fark nedir?

Ayrımcılık ne demektir?

Ayrımcılık, geçerli bir neden olmaksızın, fiili veya kendilerine atfedilen özellikleri nedeniyle insanların eşit muamele görmedikleri haksız bir durumdur. ... Ayrımcılık, örneğin bir iş yerindeki bir kadının, kendisiyle aynı işi yapan erkeklere göre daha düşük ücret alması olarak da ortaya çıkabilir.

Ayrımcılık sorunu nedir?

Gerçek veya tüzel bir kişi ya da topluluğun, hak ve özgür- lüklerden aynı veya benzer konumdakilere kıyasla eşit şe- kilde yararlanmasını engelleyen veya zorlaştıran her türlü farklı muamele ile doğrudan ayrımcılık ortaya çıkmaktadır.

Ayrımcılık nedir ne değildir?

Doğrudan ayrımcılık, kanunda yer alan dil, ırk, renk, cinsiyet, etnik köken, siyasal düşünce, din, felsefi inanç gibi nedenlerden birine dayanılarak, bir kişi ya da kişi grubuna, aynı ya da benzer konumda olduğu diğer kişilere göre keyfi olarak eşit davranmamak ya da onları mağdur etmek anlamına gelmektedir.

Ayrımcılık alanları nelerdir?

Ayrımcılık bir siyasî, dinî tercihi benimseyenlere (dinî ayrımcılık) ya da bir ırka, cinsel yönelime, cinsiyete, yaşa karşı olabilir (bkz: ırkçılık; homofobi; bifobi; cinsiyet ayrımcılığı; transfobi; yaşçılık).

Ayrımcılık nedir kaça ayrılır?

Ayrımcılık temelde; 'cinsiyet ayrımcılığı ve ücret ayrımcılığı' ekseninde yoğunlaşmış olsa da yargı kararlarına yansıyan örneklere bakıldığında 'ırk ayrımcılığı, dil ayrımcılığı, din ayrımcılığı, engelli birey ayrımcılığı, köken ayrımcılığı' gibi ayrımcılık çeşitleri de mevcuttur.

Ayrımcılık tazminatı nedir?

Ayrımcılık tazminatı, işverenin eşit davranma yükümlülüğünün ihlali durumunda işçiye dört aya kadar ücreti tutarında verilebilecek olan tazminattır. İşçi ayrımcılık tazminatından başka yoksun kaldığı diğer haklarını da talep edebilir. Bunlara sosyal yardımlar, ikramiye ve seyyanen uygulanan zamlar örnek gösterilebilir.

Ayrımcılık türleri nelerdir?

Ayrımcılık temelde; 'cinsiyet ayrımcılığı ve ücret ayrımcılığı' ekseninde yoğunlaşmış olsa da yargı kararlarına yansıyan örneklere bakıldığında 'ırk ayrımcılığı, dil ayrımcılığı, din ayrımcılığı, engelli birey ayrımcılığı, köken ayrımcılığı' gibi ayrımcılık çeşitleri de mevcuttur.

Ayrımcılık nedir sosyoloji?

Barker‟ a göre ayrımcılık, sahip oldukları ırk, toplumsal cinsiyet vb. özelliklerinden dolayı bireylere karşı geliştirilen önyargılı ve olumsuz davranışlardır (1995: 85).

Eşitsizlik tazminatı nedir?

Eşit Davranmama ( Ayrımcılık ) Tazminatı Nedir? İşverenin eşit davranma ilkesine aykırı davranması sonucu işçiye ödemekle mükellef olduğu tazminata eşit davranmama tazminatı diğer adıyla ayrımcılık tazminatı denir.

Ayrımcılık tazminatı miktarı ne kadar?

İş kanunu uyarınca ayrımcılığa uğrayan işçinin tazminat olarak alabileceği en üst miktar 4 aylık ücretidir.

Ayrımcılık temelleri nedir?

Kanun kapsamında cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş ayrımcılık temelleri olarak sıralanmıştır.

Ayrımcılık davranışsal mıdır?

Önyargılar davranışa dönüştüğü noktadan itibaren, ayrımcılığa dönüşebilir. Genel olarak bu olguların, birbirinin devamı olan olgulardır. Önyargıların davranışsal ifadesi ayrımcılıktır. ... Ayrımcılık, bir gruba veya grubun üyelerine karşı önyargılardan beslenen olumsuz tutum ve davranışların tümüyle ilgili bir süreçtir.

Kalıp yargı nedir sosyal psikoloji?

Kalıp yargı, toplumun belirli bir kesiminde kabul gören ve değiştirilmesi zor olan bir düşünce sistemidir.

Durumsal ayrımcılık nedir?

Direct (pure) discrimination[1]): Bir kişiye cinsiyeti ya da kişinin değiştiremeyeceği başka özelliğinden (örneğin, yaşı, fiziksel nitelikleri, ırkı gibi) dolayı açıkça yasalarda, politikalarda ya da uygulamalarda ayrımcılık yapmak olarak tanımlanmaktadır.

Eşit davranma borcunun ihlali nedeniyle iş ilişkisinin devamı veya sona ermesinde işçi ne kadar ücreti tutarında tazminat ve varsa yoksun bırakıldığı haklarını talep edebilir?

İşverenin eşit davranma ilkesini ihlal eden davranışları, işçinin ayrımcılık tazminatına hak kazanmasını sağlar. Ayrımcılık tazminatının kapsamı ise, 4 aya kadar ücreti tutarında uygun bir tazminat ve yoksun bırakıldığı hakları yani yapılan ayrımcılık dolayısıyla elde edemediği hakları talep edebilmesidir.

Ayrımcılık tazminatı nasıl hesaplanır?

Ayrımcılık tazminatı işçinin son brüt ücreti üzerinden hesaplanmaktadır ve en fazla 4 aya kadar ücreti tutarında tazminata hükmedilmektedir. Mahkeme tarafından ayrımcılık tazminatı; uğranılan ayrımcılığın önemi, ağırlığı, süresi, işçinin kıdemi ve ücreti gibi konular göz önüne alınarak hesaplanmaktadır.

Ayrımcılık yapmama ilkesi nedir?

Eşit davranma ilkesi, eşitlik ilkesinin iş hukuku alanında ortaya çıkan şeklidir. 4857 sayılı Kanunun 5. maddesinin 1. ve 2. fıkralarında ifade edilen , “iş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz.

Kalıp yargı ile önyargı arasındaki fark nedir?

Ön yargı olan durumlar her zaman için olumsuz olan durumlardır. Kalıp yargı ise hem olumlu hem de olumsuz bir düşünceyi ifade edebilir. Ayrıca kalıp yargı büyük bir çoğunluğun ortak düşüncesi olarak ifade edilir. Ön yargıda ise daha özel durumlar ortaya çıkabilmektedir.