System BIOS Cacheable nedir?
İçindekiler:
- System BIOS Cacheable nedir?
- BIOS ayarları nedir?
- ACPI nedir ne işe yarar?
- ACPI BIOS nedir?
- ACPI nasıl devre dışı bırakılır?
- BIOS ayarları nereden yapılır?
- BIOS girmek için hangi tuş?
- BIOS Sıfırlayınca ne olur?
System BIOS Cacheable nedir?
System BIOS / Video RAM Cacheable: Anakart BIOS bilgilerini belleğe atıp atmayacağını kontrol etmek içindir. Daha önce bahsedilen, Video ROM BIOS Shadow'un aksine, Ekran kartının belleklerinde (ROM'unda değil) olan bilgiyi belleğe aktarıp aktarmayacağını belirlemeniz içindir.
BIOS ayarları nedir?
BIOS (Basic Input Output System), giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol ederk sistemin açılmasını sağlar. BIOS, kalıcı bir yazılım olup ROM bellekte saklanır. Anakart'ın birçok özelliğini kullanmamıza olanak sağlayan yazılım, sistem ve donanımlarımız arasında bağlantı kurar.
ACPI nedir ne işe yarar?
ACPI, anakart aygıtlarının özelliklerini yönetmek için işletim sistemi tarafından kullanılan donanım ve yazılım arabirimlerini tanımlar. ... ACPI'nin Microsoft'un olmayan işletim sistemlerinde de gelişmesine izin veren açık bir İşletim Sistemi Mimarisi.
ACPI BIOS nedir?
Türkçe'de Gelişmiş Yapılandırma ve güç Arayüzü anlamına gelmektedir. ACPI hem donanım hem işletim sistemi desteği gerektirir. Acpi başarılı bir güç yönetimi özelliğidir. ACPI sayesinde çalışan bir bilgisayar, uyku moduna geçebilir.
ACPI nasıl devre dışı bırakılır?
ACPI'yı devre dışı bırakmak için bunu BIOS'taki Güç Yönetimi'nde yapabilirsiniz. Genellikle üst satırda bulabilirsiniz ve Açık yerine Kapalı olarak değiştirmek için Enter tuşuna basmanız yeterlidir.
BIOS ayarları nereden yapılır?
Genellikle bilgisayar açılışında F10, F2 ve DEL tuşları ile BIOS sayfasına ulaşılmaktadır. Ekranına nasıl ulaşabileceğiniz, bilgisayarınız açılırken en altta yazmaktadır. Bilgisayardan bilgisayara ve kullanılan mekanizmasına göre değişiklik göstermektedir.
BIOS girmek için hangi tuş?
F1 veya F2 tuşu sizi BIOS'a sokmalıdır.Eski donanım, Ctrl + Alt + F3 veya Ctrl + Alt + INSERT tuşu veya Fn + F1 tuş kombinasyonunu gerektirebilir. Bilgisayarınızın bir MSI anakart kullandığını biliyorsanız, BIOS'u tetikleyen anahtar büyük olasılıkla Delete anahtarıdır.
BIOS Sıfırlayınca ne olur?
Bios sıfırlanınca normal olarak bilgisayar tekrar açılıyor. Sıfırlanmaktan kasıt öntanımlı ayarlarına dönmesi ise (anakart üzerindeki jumper'lardan yapılan) açılır. Ancak bozulması yada silinmesi ise tabii ki açılmaz. sıfırlanırsa bilgisayar açılır görüntüde gelir ama silinirse açılmaz...