Şehrengizi kimin?

İçindekiler:

  1. Şehrengizi kimin?
  2. Şehrengiz name nedir?
  3. Ilk şehrengiz nedir?
  4. Pendname kime ait?
  5. Salavat name nedir?
  6. Nazım türleri kaç tanedir?
  7. Şehrengiz kimin eseridir?
  8. Pendname neyi anlatır?

Şehrengizi kimin?

Türk edebiyatında ilk şehrengîzi Mesihî (öl. 1518) yazmıştır. Edirne şehrini konu alan 150 beyitlik bu küçük mesnevinin beğenilmesinden sonra şehrengiz türünde bir gelişme görülür. Zatî'nin (öl. 1545) Edirne hakkında 3607 beyitlik bir şehrengiz kaleme alması ise bu türün gelişmesinde itici kuvvet olmuştur.

Şehrengiz name nedir?

Türk edebiyatında görülen millî bir nazım türüdür. Şehrengizler için ayrıca “medh-i huban, vasfı huban, şehr-aşub, nigar-name' gibi adlandırmalar mevcuttur. Şehrengiz türünün Türk edebiyatındaki ilk örneği 16. yüzyıldan Mesihi'ye aittir. Mesihi'ye ait bu eserin adı Edirne Şehrengizi'dir.

Ilk şehrengiz nedir?

İlk şehrengizin konu olduğu şehir… İlk şehrengiz, 16.yy'da Mesihi tarafından yazılmıştır. İlk şehrengizin konu olduğu şehir ise Edirne'dir. Mesihi'nin şehrengizinin tam adı Şehrengiz-i Der Medh-i Cüvanan Edirne'dir. 1512 yılında yazılmıştır.

Pendname kime ait?

Güvahi Pendnâme/Yazarları Pendnamelerin en meşhuru Feridüddin Attar'ın Pendname'sidir. Bu eserin Türkçeye manzum, mensur birçok çevirisi yapılmıştır. Güvahi'nin 1527'de kaleme aldığı 2133 beyitlik manzum Pend-name'de Attar'ın etkisi pek görülmemektedir. Pendname türü kaside, gazel, terci-i bend, mesnevi nazım şekilleriyle kaleme alınmıştır.

Salavat name nedir?

Salavat, İslam peygamberi Muhammed'e ve onun soyundan gelenlere (Ehl-i Beyt) saygı bildirmek için Müslümanlar tarafından okunan dualara denir. En yaygın biçimleri Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem şeklindedir.

Nazım türleri kaç tanedir?

İslamiyet öncesinde kullanılan nazım biçimleri oldukça sınırlı sayıdadır. Toplamda 4 başlık altında inceleyeceğimiz nazım biçimleri Koşuk, Sagu, Sav ve destan olmak üzere 4 türe ayrılır.

Şehrengiz kimin eseridir?

Hamit Bilen Burmaoğlu Lâmiî Çelebi Bursa şehrengizi/Yazarları

Pendname neyi anlatır?

Pendname kelimesi Fars kökenli olup, öğüt, nasihat kitabı anlamlarına gelir. İfade formu olarak mesnevi nazım şeklini kullanan pendnameler veya bu isim altında görülmese bile pendname niteliğindeki bu eserlerin en önemli vasıfları dinî, tasavvufî ve ahlâkî-didaktik karakter arzetmesidir.