Rectus abdominis nerede?

İçindekiler:

  1. Rectus abdominis nerede?
  2. Rectus abdominis ne yapar?
  3. Rektus kası nedir?
  4. Planum Intertuberculare nerede?
  5. Intersectio Tendinea hangi kaslarda bulunur?
  6. Rektus kası Diyastazı nedir?
  7. Intraabdominal organlar nelerdir?
  8. Planum Paramediana nedir?
  9. Planum Sagittalia ne demek?
  10. Diyastazi nedir?
  11. Diastazis Rekti neden olur?

Rectus abdominis nerede?

Musculus rectus abdominis, karın ön duvarındaki çift kas.

Rectus abdominis ne yapar?

M.Rectus Abdominis: (Dik karın kası) Karın ön duvarının oluşumuna katılan, orta çizginin sağında ve solunda dikey seyirli liflerden oluşmuş kastır. Symphysis pupicadan, kaburgalar ve sternuma kadar uzanır. Kasıldığı zaman, gövdeye, öne doğru fleksiyon yaptırır.

Rektus kası nedir?

Rektus kasları, gövdenin öne doğru hareketini (mekik hareketi) sağlar ve tüm karın duvarının en zayıf yeri, iki rektus kası arasında boylu boyunca uzanan kalın zardır.

Planum Intertuberculare nerede?

Planum transtuberculare (intertuberculare, alt horizontal çizgi). Tuberculum iliacumların üst kısmından geçen çizgidir (L5 vertebra korpusunun üst kısmına denk gelir).

Intersectio Tendinea hangi kaslarda bulunur?

Çok karınlı kasa örnek m. rectus abdominis verilebilir. Intersectio tendinea denilen, karınlar arasında bulunan oluşumlar vardır. Bazı fuziform kaslar iki başlı (m. biceps brachii), üç başlı (m. triceps brachii) olabilir. Oblik demetli kaslarda lif demetleri kas çekim çizgisine eğik olarak yer alırlar.

Rektus kası Diyastazı nedir?

Fazla kilo alan ya da karın yapısı yeteri kadar sağlam olmayan kadınlarda karın duvarı genişler. Aynı zamanda rektus kaslarını bir arada tutan zar yırtılır ve aralarında boşluk oluşacak şekilde kaslar birbirinden uzaklaşır. Bu duruma 'Rektus Diyastazı' adı verilir.

Intraabdominal organlar nelerdir?

Böbrekler, pankreas, üreterler retroperitoneal organlara örnektir. Eğer periton organı tamamen sarıyorsa bunlara intraperitoneal organlar denir. Karaciğer, mide, dalak intraperitoneal organlara örnektir.

Planum Paramediana nedir?

Vücudu sağ ve sol parçalara ayırırlar. Vücudun tam ortasından geçen sagittal düzleme Planum medianum denilir, buna paralel diğer düzlemlere plana paramediana denilir.

Planum Sagittalia ne demek?

Vücudun tam ortasından geçerek iki eşit yarıma ayıran sagittal düzleme planum medianum ya da planum sagittale medianum denir.

Diyastazi nedir?

Diyastazis kelime anlamı "ayrılma", Rekti ise karın kasımız olan Rektus Abdominis'i temsil eder. Kısaca Diastasis Recti'yi Türkçe'ye "Karın Kaslarında Ayrılma" olarak çevirebiliriz.

Diastazis Rekti neden olur?

Hamilelik sürecinde bebekle birlikte büyüyen ve genişleyen rahim, karın kaslarının da gerilmesine neden olur. Karnın orta hattında uzanan lifli yapı olan Linea Alba'nın fazlaca gerilmesi, diastazis rekti'nin temel sebebidir.