Teke nasıl bir oyundur?

İçindekiler:

  1. Teke nasıl bir oyundur?
  2. Teke nedir nasıl oynanır?
  3. Teke oyunu hangi yörede oynanır?
  4. Teke Yöresi hangi illeri kapsar?
  5. Teke hangi hayvana denir?
  6. Teke neden çok kokar?
  7. Teke yöresi engebeli midir?
  8. Teke zortlatması nerenin yöresi?
  9. Teke ne anlama gelir?
  10. Teke Yöresi adı nereden gelir?
  11. Teke ili neresidir?
  12. Teke kokusu ne demek?
  13. Teke bölgesi neresidir?
  14. Teke soyadının anlamı nedir?

Teke nasıl bir oyundur?

Teke Türkmenleri'nin oyunlarına teke oyunları denir. Teke oyunlarının büyük bir bölümü zeybeklere benzediği için bunlar da zeybek sayılır. Teke oyunlarının başlıcaları; Teke Zortlatması, Teke Oyunu, Yörük Kızı Oyunu. ... Çok devinimli olan bu oyunlar, sipsi eşliğinde oynanır, çoğu kez sözlüdür.

Teke nedir nasıl oynanır?

En tanınmış teke oyunlarından olan teke zortlatması (tekenin kızışma döneminde dişisine çıkardığı sesten dolayı zortlatma ya da zortlama denir), tekenin kızdığı zamanki davranışlarını canlandıran, zeybek türü oyunlardandır. Çoğu kez oyundan önce kavalla guval havası denen bir tür uzun hava çalınır.

Teke oyunu hangi yörede oynanır?

Tekenin kızıştığı dönemlerde sergilediği hareketlerden esinlenilerek ortaya konan bu oyunun yelleme ve hoplatma olmak üzere 2 farklı kısımdan oluştuğu söylenebilir. Teke Zortlatması; Burdur, Isparta, Antalya ve Fethiye'de yaygın bir şekilde icra edilmektedir.

Teke Yöresi hangi illeri kapsar?

Burdur ve ilçeleri merkez olmak üzere, Denizli'nin Acıpayam, Serinhisar, Çameli, Muğla'nın Fethiye ve Köyceğiz'e kadar olan bölümü, Antalya'nın Korkuteli, Elmalı ve çevresi ile Afyon ilinin Dinar, Dazkırı, Başmakçı çevresi Teke Yöresi Kültürünün görüldüğü ve yaşandığı çevredir.

Teke hangi hayvana denir?

Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir. Oğlak, yavru anlamına gelen Eski Türkçe oġul sözcüğünden +Ak ekiyle türetilmiştir ve teke kelimesinin kökenleri de Eski Türkçeye dayanmaktadır.

Teke neden çok kokar?

Tekeler çiftleşme döneminde dişilerini etkilemek için vücutlarından bir koku yayarlar ki dişi keçilerin başını döndüren bu koku biz insanların burnunun direğini kırar. (Salimen düşündüğümüzde erkek keçi (teke) için, amacı uğruna yaydığı bu pis kokuyu doğal karşılayabiliriz.)

Teke yöresi engebeli midir?

Antalya Körfezi'nin batısındaki dağlarla ve platolarla kaplı karstik arazi "Teke Yöresi" olarak adlandırılır. Teke Yöresi ve Taşeli Platosu bölgenin en tenha yerleridir. ... Akdeniz Bölgesi genel olarak engebeli ve dağlıktır. Bölgenin % 80'ini kıyıya paralel uzanan Toros Dağları ile yüksek platolar oluşturur.

Teke zortlatması nerenin yöresi?

Teke zortlatması, Burdur, Isparta, Antalya ve çevresinde yaygın bir halk ezgisi ve bu ezgi eşliğinde oynanan zeybek türü halk oyunu.

Teke ne anlama gelir?

Teke, keçinin kocaman boynuzlu, gür sakallı ve çok keskin kokulu erkeği. Teke Yarımadası (Teke Yöresi veya Tekeeli), Türkiye'nin güneybatısında tarihi ve coğrafi bölge. ... Teke Burnu, Türkiye'nin Ege Denizi kıyılarında bazı burunların adı. Teke halısı, Türkmenistan'da göçebe Teke Türkmenlerinin dokuduğu döşeme yaygısı.

Teke Yöresi adı nereden gelir?

Eski çağlarda Likya olarak bilinirdi. İsmi bölgeye Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yerleştirilen Teke Boyu'ndan gelmektedir. Teke Yöresi olarak da bilinmektedir. Bitki örtüsü makidir.

Teke ili neresidir?

Osmanlı döneminde 'Teke Sancağı' ya da 'Teke İli' olarak anılan bölge, Antalya'nın merkezi dâhil olmak üzere Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler ve bugünkü Afyonkarahisar'ın bir bölümünü kapsıyordu.

Teke kokusu ne demek?

Teke gibi kokmak” Babamın çokça kullandığı bir deyim. Tekeler çiftleşme döneminde dişilerini etkilemek için vücutlarından bir koku yayarlar ki dişi keçilerin başını döndüren bu koku biz insanların burnunun direğini kırar.

Teke bölgesi neresidir?

Teke Yarımadası, Türkiye'nin güney batısında Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında Akdeniz'e doğru uzanan yarımadadır. Göller Bölgesi'yle kuzeyden sınırlanır. Eski çağlarda Likya olarak bilinirdi.

Teke soyadının anlamı nedir?

Teke isminin anlamı; mert, sözünün eri demektir.