Mekan ne demek mimarlık?

İçindekiler:

  1. Mekan ne demek mimarlık?
  2. Mekan ve yer nedir?
  3. Ara mekan nedir?
  4. Mekan Sosyolojisi nedir?
  5. Neden mekanlar insan deneyimini biçimlendirir?
  6. Kullanıcı ve mekan arasındaki bağ nedir?

Mekan ne demek mimarlık?

Mimari mekân, gözlemcinin algılayabileceği biçimde sınırlandırılmış uzay parçasıdır. Gözlemcinin mekânı tanımlayabilmesi için de bu mekânın gözlemci tarafından algılanabilir sınırlarının bulunması kaçınılmazdır. ... Başka bir söyleyişle mimari mekân kapatılır. Mekân genelde kütleler arasındaki boşluk olarak ele alınır.

Mekan ve yer nedir?

TDK'nin tanımına göre mekân: "Yer, bulunulan yer, ev, yurt ve uzay" anlamlarına gelmektedir. Yerin tanımı ise: "Bir şeyin, bir kimsenin kapladığı veya kaplayabileceği boşluk, mahal, mekân" anlamlarına gelmektedir.

Ara mekan nedir?

Ara-mekân, belirli bir sanallığın ve kimlikleri oluşturan işlemlerin bozulmasına daima tehdit oluşturan potansiyelliğin mekânıdır. Şeylerin arasında kalan mekân, yapılmamış şeylerin mekânıdır.

Mekan Sosyolojisi nedir?

Mekan sosyolojisi, mekanın ve yeniden üretimi ve toplumun bu yeniden üretilmiş mekanlarda nasıl bir hayat sürdüğü, ondan nasıl etkilendiği ve nasıl biçimlendirdiği ve dönüştürdüğünü ortaya koymaya çalışır.

Neden mekanlar insan deneyimini biçimlendirir?

İnsan tefekküre daldığında oluşturduğu mekan var olduğu mekandan ayrılabilir. Bu ayrılış derin olduğu vakit zaman kavramı görecelilik gösterebilir. Bu iki bağlamda zaman ve mekanın birbirlerini tamamlayıcısı olduğu bir gerçek haline dönüşür. ... Zaman insanı şekillendirirken insan da mekanı biçimlendirir.

Kullanıcı ve mekan arasındaki bağ nedir?

Kişinin, kendini bir mekâna ait hissetmesi duygusal, fonksiyonel ya da kavramsal bir bağ ile gerçekleşebilmektedir. Kullanıcı, kendi için anlamı ve değeri olan mekânlar ile duygusal bağ; belirli bir aktiviteyi takip etmek için ise fonksiyonel bir bağ kurmaktadır.