Hangi kaslara iğne yapılır?

İçindekiler:

  1. Hangi kaslara iğne yapılır?
  2. Enjeksiyon nasıl uygulanır?
  3. Kalçadan iğne nasıl yapılır?
  4. Kas içine iğne nasıl vurulur?
  5. Iğne yaparken nelere dikkat edilmeli?
  6. Kan sulandırıcı nereden yapılır?
  7. Bebeklerde IM enjeksiyon kaç derecelik açı ile girilmelidir?
  8. Intramüsküler enjeksiyon ne için kullanılır?
  9. Intramuskuler enjeksiyon komplikasyonları nelerdir?
  10. Hayvanlarda kas içi iğne nereye yapılır?

Hangi kaslara iğne yapılır?

İntramusküler enjeksiyon amacıyla kulla- nılan bölgeler dorsogluteal (gluteus maksimus kasını kapsar), ventrogluteal (gluteus medius kasını kapsar), laterofemoral (vastus lateralis kasını kapsar) ve delto- id (deltoid kası kapsar) bölgedir.

Enjeksiyon nasıl uygulanır?

Enjeksiyon için hasta kolunu gevşekçe yana bırakmalı ve dirsekten bükmelidir. Enjeksiyon, hasta yatar ya da oturur pozisyonda iken uygulanabilir. Pasif el ile deltoid kas kavranır ve 90° lik açı ile dokuya girilir. Bu kasın emilim yeteneği az olduğu için 1ml' den fazla ilaç verilmemelidir.

Kalçadan iğne nasıl yapılır?

- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.

Kas içine iğne nasıl vurulur?

Kas içi enjeksiyon genellikle kalçanın üst dış kısmına yapılır. Ancak hekimin gerek gördüğü durumlarda veya hastanın isteği üzerine yukarıda sayılan diğer bölgelerden birine de uygulanabilir. Uygulamada cilt antiseptik bir solüsyonla temizlenir ve iğne bölgeye batırılarak kas içine ilaç enjeksiyonu yapılır.

Iğne yaparken nelere dikkat edilmeli?

İşte, izlemeniz gereken adımlar:
  • Çok acil durumlar dışıda iğneyi kendiniz vurmamaya özen gösterin.
  • Elleriniz yıkayıp, steril bir hâle getirin.
  • İğneyi ve ilacınızı temiz bir tepsi içinde yanınızda bulundurun.
  • İğneyi yapacağınız ortamın aydınlatmasını açın ve görülür vaziyete getirin.
Daha fazla öğe...•BE

Kan sulandırıcı nereden yapılır?

En uygun yerler, göbek, dizüstüdür. Kolda dirsek üstü veya bel bölgesi ilginç gelecek ama sırt da enjeksiyon yerleridir. Biz isterseniz göbek ve dizüstünü anlatalım temel prensip aynıdır. İğne cilt atında bulunan yağlı dokuya yapılacaktır.

Bebeklerde IM enjeksiyon kaç derecelik açı ile girilmelidir?

Bu bölgeye enjeksiyon yapılırken çocuklarda ve bebeklerde kas kitlesi toplamak gerekir.Çocuğun kas kitlesine göre ,iğnenin giriş açısı 60 derece ile 90 derece arasında değişmektedir.

Intramüsküler enjeksiyon ne için kullanılır?

Bu işlem kas içine (kolun üst dış kısmı, kalçanın üst dış kısmı veya uyluğun üst ön kısmı) ilaç enjekte edilmesi işlemidir. Çok çeşitli hastalıklarda (infeksiyonlar, her türlü ağrı, kronik hastalıklar vb) kas içi enjeksiyon uygulaması yapılabilir.

Intramuskuler enjeksiyon komplikasyonları nelerdir?

Görülen komplikasyonlar arasında kanama, hematom oluşumu, damar içine enjeksiyon, sinir hasarı, ağrı, apse oluşumu, doku nekrozu, skar oluşumu, eklem kontraktürü ve psödotümör gelişimi yer alır (7).

Hayvanlarda kas içi iğne nereye yapılır?

Sığırlarda kas içi (intramüsküler) enjeksiyon yerleri; boyun bölgesinde lateral servikal kas bölgesi, gluteal kaslar bölgesi ve but arkası (semitendinosus/semimebranosus) kas grubu bölgesidir (şekil 7.1).