Yeni anayasa gerekli midir?

İçindekiler:

  1. Yeni anayasa gerekli midir?
  2. Anayasa Mahkemesi üye seçme yetkisi kime aittir?
  3. Cumhurbaşkanı HSYK ya kaç üye seçer?
  4. TBMM HSK ya kaç üye seçer?
  5. Cumhurbaşkanı olmak için üniversite mezunu olmak şart mı?

Yeni anayasa gerekli midir?

Cevap : Evet gerekli çünkü anayasa olmazsa ülkede güven olmaz , kural olmaz , denge olmaz , eşitlik hiç olmaz , yani demokratiklik için anayasa gerekli .

Anayasa Mahkemesi üye seçme yetkisi kime aittir?

Anayasa Mahkemesi onbeş üyeden kurulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi; iki üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden yapacağı gizli oylamayla seçer.

Cumhurbaşkanı HSYK ya kaç üye seçer?

Kurulun, üç üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından, bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca; üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir ...

TBMM HSK ya kaç üye seçer?

On sekiz asıl ve beş yedek üyeden oluşan kurulun üye sayısı, on bir asıl ve üç yedek olmak üzere on dörde düşürüldü. Bütün üyeler, Yargıtay Genel Kurulunca kendi üyeleri arasından üye tam sayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla seçilecekti.

Cumhurbaşkanı olmak için üniversite mezunu olmak şart mı?

Bu şartlar şunlardır: 40 yaşını doldurmuş olmak, Yükseköğrenim mezunu olmak, Milletvekili seçilebilme yeterliliğine sahip bir Türk vatandaşı olmak.