Long ve short pozisyon ne demek?

İçindekiler:

  1. Long ve short pozisyon ne demek?
  2. Borsada pozisyon almak ne demek?
  3. Net döviz pozisyonu nedir?
  4. Finansal pozisyon nedir?
  5. Döviz fazlası ne demek?
  6. Döviz pozisyonu yönetimi nedir?
  7. Yabancı para pozisyonu ne demek?
  8. Döviz yükümlülükleri ne demek?
  9. Net döviz açığı ne demek?

Long ve short pozisyon ne demek?

Fiyatların yükseleceğine inanan yatırımcının oluşturduğu işleme uzun pozisyon veya long pozisyon açmak ya da "longlamak" denir. ... Yatırımcının fiyatın azalacağını hedefleyerek yaptığı işlemse kısa pozisyon veya short pozisyon ya da "shortlamak" olarak adlandırılır.

Borsada pozisyon almak ne demek?

Kısa pozisyon fiyatın düşeceği beklentisiyle alınır. Şimdi satarsınız, kağıt değer kaybedince daha düşük bir fiyattan alır yerine koyarsınız. Aradaki fark sizin karınızdır. Daha çok türev piyasalarda kullanılmaktadır.

Net döviz pozisyonu nedir?

Döviz, altın, menkul kıymet gibi bir finansal araç üzerinden sahip olunan varlıkların aynı cinsten yükümlülükleri karşılayamayan kısmıdır. Örneğin 10 milyon ABD doları yükümlülüğe karşı 5 milyon ABD doları varlık bulunduruluyorsa aradaki 5 milyon ABD doları, açık ABD doları pozisyonunu ifade eder.

Finansal pozisyon nedir?

Varlıkların yükümlülükleri karşılamadığı finansal durum için kullanılmaktadır. Bankacılık ve finansta açık pozisyon özellikle döviz varlık ve yükümlülüklerin birbirini karşılamadığı durum için kullanılır. Kurda oluşabilecek bir artış bankayı zarara uğratabilir. ...

Döviz fazlası ne demek?

Pozisyon Fazlası Döviz, menkul kıymet veya herhangi bir finansal enstrumanda sahip olunan net fazla pozisyonu ifade eder. Örneğin, 10 milyon ABD doları nakit pozisyon fazlasına sahip olmak, bir portföyde net olarak (nakit ABD doları borçları düşüldükten sonra) 10 milyon ABD doları nakde sahip olmak anlamındadır.

Döviz pozisyonu yönetimi nedir?

Döviz pozisyonu”nun anlamı, döviz bazında varlıklara sahip olmak veya döviz yükümlülükleri taşımak demektir. Buradaki varlıklar; döviz kasası, bankadaki döviz mevduatı ve dövizli tüm alacaklardır. Döviz bazında varlıklara stokları dahil etmek, stokların kısa zamanda döviz bazında elden çıkarılmasına bağlıdır.

Yabancı para pozisyonu ne demek?

Yabancı Para Net Genel Pozisyonu (Foreign Currency Net Position) Nedir? Döviz varlıkları toplamı ile döviz yükümlülükleri toplamının Türk lirası karşılıkları arasındaki farkı ifade eder.

Döviz yükümlülükleri ne demek?

Bankaların, yurt dışı şubelerine ilişkin hesaplar da dahil olmak üzere, yabancı ülke paraları, yabancı para cinsinden repo, vadeli döviz satma ve dövize endeksli biçimde olan borçlarının tümü.

Net döviz açığı ne demek?

Döviz açığı nedir? (Ekonomi) (Foreign exchange gap) Kalkınmakta olan ülkelerin döviz gelirlerindeki yetersizliği ifade eden bir kavram. ... İthalatın kısılarak döviz gelirlerinin düzeyine indirilmesi ise kalkınma hızlarının düşürülmesi anlamına gelir.